IZOLACIJA KNJIGAMA: Pisac Dragan Velikić predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju

Pisci, glumci, muzičari, reditelji, novinari predlažu uz koje knjige ovih dana lakše možemo da prebrodimo pandemiju, infodemiju i toksično političko okruženje...
IZOLACIJA KNJIGAMA: Pisac Dragan Velikić predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju
Foto: 021.rs/Printscreen
 
 
Velike pisce ne odlikuje samo izbor tema, način kako pišu i jezik kojim ispisuju svoje priče, već u velikoj meri i to kako egzistiraju u javnom prostoru vremena u kojem žive. 
 
Dragan Velikić je s odličnom ocenom položio ispit na oba koloseka. Njegovi romani nalaze put do publike u celom regionu, na svetskim jezicima takođe, a ono kako i šta javno govori o društveno-političkom trenutku u Srbiji trebalo bi da bude imperativ za svakog ovdašnjeg intelektualca.
 
Dvostruki dobitnik nagrade NIN za romane "Islednik" i "Ruski prozor" kaže da je pandemija korone preko noći promenila svakodnevicu miliona ljudi i da je to možda poslednje upozorenje putnicima na planeti Zemlji da preispitaju svoje postupke: 
 
"Svet koji poznajemo stigao je do svog kraja. Trenutak je da nedelje i mesece izolacije koji su pred nama iskoristimo za preispitivanje sebe samih. A to najbolje polazi za rukom uz dobru knjigu. Za dane u izolaciji preporučujem sledeće knjige:
 
 
 
"Škola za delikatne ljubavnike", roman Svetlane Slapšak. Protagonisti strasne ljubavne priče su ruski glumac srednjih godina i beogradska studentkinja. Sve se dešava u Atini u leto 1974. godine, neposredno nakon pada vojne hunte. "Škola za delikatne ljubavnike" je idealna lektira za dane izolacije, jer pruža čitaocu uzbudljivo putovanje kroz vreme i prostor. Čita se u dahu. Ovaj roman je i bedeker Grčke, i erotski priručnik, i filozofski traktat. Ukratko: erudita i Afrodita na jednom mestu.
 
 
 
"Sudbina i komentari" Radoslava Petkovića nije samo najnagrađivaniji srpski roman, već uzbudljiva priča o junacima koji dele istu sudbinu, o nemogućnosti bekstva iz istorije, o cikličnom ponavljanju tako istih života. 
 
"Sahranite mi srce kod Ranjenog kolena"  Di Brauna je najbolja knjiga napisana o severnoameričkim Indijancima, o njihovoj tragediji koja je upisana u sudbinsku kartu čitavog jednog kontinenta."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.