IZOLACIJA KNJIGAMA: Glumica Marta Bereš predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju

Pisci, glumci, muzičari, reditelji, novinari... predlažu uz koje knjige ovih dana lakše možemo da prebrodimo pandemiju, infodemiju i toksično političko okruženje...
IZOLACIJA KNJIGAMA: Glumica Marta Bereš predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju
Foto: 021.rs
 
Marta Bereš, izuzetna glumica koja je pre samo koji mesec oduševila publiku Radio kafea igrajući svoju monodramu "Marta Bereš one girl show", vreme zaustavljeno pandemijom koristi za upoznavanje sebe i svojih najbližih. To je hrabar, intrigantan i ozbiljan, ali i fantastičan posao. U stankama tog beskrajno izazovnog istraživačkog poduhvata, knjige su trenuci koji smeju da ga ispresecaju. 
 
Čitaocima 021.rs otkrila je koji naslovi i pisci u ovom trenutku određuju čitalački deo njene ličnosti: 
 
"Ovo nije lista mojih apsolutnih životnih favorita, nego trenutne omiljene stvari, koje mi ulivaju zdrav optimizam. Uzbudljive su, vode me na virtuelna putovanja, podstiču mi maštu, daju veliki impuls za nastavak nakon ovog neplaniranog vraćanja izvoru. 
 
Posle ovog dužeg pasivnog stanja čeka me nekoliko uzbudljivih poslova, pa se psiho-fizički trudim da ih dočekam spremna. Zato na ovoj listi neće biti Tomasa Mana - jednog od mojih omiljenih - jer je on pravi izazov za čitaoca, neće tu biti ni "Emocionalne inteligencije" Danijela Golemana, ni Junga. Njih ostavite za kraj godine, kad posle 20 pročitanih stranica, možete da prošetate po ledenom vazduhu, i ohladite glavu. Moja preporuka za ovaj period su:
 
 
Tolstoj: "Vaskrsenje"
 
Obožavam Tolstoja. Njegove romane svakih nekoliko godina čitam iznova. Za većinu knjiga imam osećaj da imaju svoje godišnje doba. "Vaskrsenje" je proleće, Tolstojev poslednji roman. Kad se setim čitalačkog iskustva, setim se Uskrsa i drveća, stabla voćki, bez listova, u punom cvatu.
 
Markes: "Sto godina samoće"
 
U poslednje vreme kod kuće paralelno čitamo knjige. Pročitam 15-20 stranica ja, a onda drugi odrasli član moje tročlane porodice pročita isti deo, pa pričamo o pročitanom. Kao da smo svedočili istim stvarima, sa malim vremenskim razmakom. Ponekad pitamo jedno drugog: "Zašto se smeješ"? A odgovor je: "Videćeš kad dođeš do tog dela". "Sto godina samoće" je knjiga koju dok čitam - glasno se smejem. Puna mirisa, boja, erotike i sočne ljudskosti.
 
Elena Ferante: "Moja genijalna prijateljica"
 
Kad bi mi neko obećao da ću do kraja života svake godine provesti bar pet dana u Italiji, imala bih snage i za mračnije dane. Priča o dve devojčice i njihovom odrastanju. Kad sam kupila treću knjigu ove tetralogije, prodavačica me je pitala šta mislim o ovom romanu, pošto joj se činilo na trenutke da je u pitanju prava melodrama, ženski ljubavni roman. Da, upravo to! Ženski ljubavni roman, a u isto vreme hipnotično književno delo. Nikad nisam bila u Napulju, ali zahvaljujući ovom romanu, kao da jesam.
 
 
Karlos Ruis Safon: "Senka vetra"
 
Da li vam je poznat osećaj kad očajnički tragate za dobrom knjigom? Pitate ljude, guglate, i ništa. A onda naletite na knjigu i zapitate se: "Kako je moguće da ja za ovo do sad nisam znala?". Mračna, uzbudljiva, sa fantastičnim karakterima, o ljubavi prema knjigama, o samohranom ocu i njegovom sinu. Karta za Barselonu i nazad.
 
Marie Kondo: "The Life-Changing Magic of Tidying up" (knjiga japanskog gurua za pospremanje)
 
Znam da ova knjiga deluje bizarno na ovoj listi, ali bilo je krajnje vreme da skupim snage, pobedim svoj snobizam i priznam, da volim ovu knjigu. Za mene je japanska kultura nenadmašna. Njihova hrana, umetnost, filozofija življenja... U ovoj knjizi spremanje se diže na nivo umetnosti i samospoznaje. Uvek sam maštala o tome da ću godinama posedovati sve manje i manje stvari, i na kraju nestati u snegu kao pseći izmet u proleće. Ako dovoljno puta pročitam ovu knjigu, moj san će se ostvariti.
 
Čitajte mnogo! Uživajte čitajući!"
  • A

    30.04.2020 17:26
    A
    A kome je do knjige draga moja ljude isteruju iz svoih kuća većina nema od čega da živi. Lepo je pročitati neku knjigu kome je malte ne sve potaman u životu. Ali budimo realni ovo je život a ne knjiga. Hvala.
  • Svetlana

    30.04.2020 17:20
    Hvala Marta. Odlican članak i predlozi
  • a

    30.04.2020 17:17
    Hvala .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.