IZOLACIJA KNJIGAMA: Dramska spisateljica Minja Bogavac predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju

Pisci, glumci, muzičari, reditelji, novinari predlažu uz koje knjige ovih dana lakše možemo da prebrodimo pandemiju, infodemiju i toksično političko okruženje...
IZOLACIJA KNJIGAMA: Dramska spisateljica Minja Bogavac predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju
Foto: Printscreen
Na srpskoj javnoj sceni - generalno - malo je istinski mislećih ljudi, a nabrajanje briljantno brzomislećih staje već oko broja 10. Jedan od tih retkih britkih umova je i dramska spisateljica Minja Bogavac. Odlučnost i učtivost kojima saopštava prilično neprijatne istine o srpskom društvu - njemu u lice - trebalo bi da uđe u udžbenike za dobro, jasno i efektno nastupanje u javnosti. Naravno, ove bi lekcije najpre trebalo da usvoji većina naših političara, naročito u trenucima koje živimo ovih dana, a kada smo kod njih, jedna Bogavčeva bila bi usred ove pandemije upravo fantastičan PR jednom ozbiljnom kriznom štabu.
 
Bogavčeva je u svojim dramama upravo takva - precizna i istinita, opako tačno dijagnostifikuje sva tumorna područja srpskog društva, a kako izgleda ekspresivna britkost njenog pozorišnog jezika ponajbolje je pokazao tekst "Jami distrikt", po kojem je napravljena istoimena izuzetna predstava u režiji Kokana Mladenovića.
 
Svojim društvenim angažmanom ova spisateljica demantuje i tezu da mladi ljudi danas nisu spremni da se hvataju u koštac sa politikom, pa makar ona bila i - šta li je to uopšte - kulturna politika. Bogavac je u tom smislu lagodnu poziciju prestoničkog intelektualca pre koju godinu zamenila mestom direktorke Šabačkog pozorišta.
 
U jednom od dana izolacije od virusa i zdrave pameti oko nas, za čitaoce 021.rs izdvojila je nekoliko naslova za čitanje:
 
"Dnevnik Ane Frank" - ključna knjiga! Uvek, a posebno sad. Ovih dana, navršilo se 75 godina od smrti Ane Frank, a svetska štampa o njenom dnevniku piše kao o knjizi koja nikada nije bila relevantnija. To je tačno, s obzirom na to da nas Anina priča, podseća na dve, u ovom momentu, najvažnije stvari. Prva je da za čovečanstvo nema opasnijeg virusa od zla u ljudima, a druga: činjenica da se dobrota, vedrina, radoznalost i nada, mogu sačuvati i pod mnogo težim okolnostima nego što su ove, pod kojim živimo danas. Ako je to uspelo trinaestogodišnjoj devojčici, pod nacističkom okupacijom, nema nikakvog opravdanja da ne uspe i nama.   
 
"Ovaj svet može da bude bolji" Janisa Varufakisa. Knjiga pisama u kojima autor svojoj šesnaestogodišnjoj kćerki objašnjava šta je ekonomija i kako ona funkcioniše u sistemu neoliberalnog kapitalizma. Ako niste iz ove struke i ako ekonomski predmeti nisu bili deo vašeg obrazovanja, ova knjižica će vam pomoći da razumete osnovne pojmove i pravila igre koja "vrti svet". Stručnjaci kažu da nas, nakon globalne pandemije, čeka "majka svih recesija",  to jest jedna od najvećih ekonomskih kriza u istoriji. Varufakisova knjiga će vam pomoći da ovu krizu shvatite kao krizu kapitalizma, a to je ipak šansa za uspostavljanje boljeg i pravednijeg sistema. 
 
 
 
Napuljske priče - Elene Ferante. Četiri fantastične knjige koje se protežu na preko hiljadu strana. Adiktivno štivo, koje vam ne dopušta da ga ispustite iz ruku i koje će vam sigurno pomoći da na desetak dana zaboravite sve ostalo, počevši od vesti iz "stvarnog sveta" i činjenice da smo zatvoreni u svojim stanovima, pa sve do džezve na upaljenoj ringli – na šta vas molim da obratite pažnju! Zavidim svim ljudima koji do početka ove pandemije još nisu čitali Elenu Ferante, jer oni najpre imaju priliku da izolaciju dožive kao fantastičan boravak u uzbudljivom svetu, prepunom života, emocija, mirisa, ukusa, sunca i boja. 
 
"Gospodar prstenova" Dž. R. R. Tolkina. Bez obzira na to koliko godina imate, da li volite epsku fantastiku i da li ste, ili niste gledali filmove snimljene po ovoj knjizi, prava je šteta da je ne pročitate bar dva puta u životu! To je velika, važna i obimna knjiga, koja će vas povesti u pravu čitalačku avanturu, pa je pitanje kada ćete ponovo imati dovoljno vremena da se toj avanturi posvetite. Sem toga, ova nas knjiga uči da dobro, na kraju, uvek pobeđuje zlo, bez obzira na to ko vodi u početku. 
 
"Neautorizovana autobiografija" Džulijana Asanža. Knjiga koju trenutno čitam i koja zaokuplja svu moju pažnju. "Svaki put kada vidimo neku nepravdu i ne reagujemo, vežbamo svoj karakter da bude pasivan u njenom prisustvu i tako gubimo svu sposobnost da zaštitimo sebe i one koje volimo", piše Asanž. Mnogo je nepravde u našem svetu, a malo onih koji joj se glasno protive. Možda bi ova knjiga mogla da nam pomogne da se setimo kako se koristi naš urođeni nagon za pravdom. Trebaće nam!"
 
  • Petra

    07.05.2020 22:22
    Divne sestre Bogavac, pametne, lepe, hrabre. Minjin Jami je najbolja predstava koju sam u životu gledala. čekamo nove. Uzdravlje, devojko!
  • zamrzivac

    07.05.2020 22:10
    hvala na predlozima
  • Probran fokus

    07.05.2020 21:34
    Asanž je stvarno neverovatan heroj.
    Moderni Isus Hrist.
    Da ga nema trebalo bi ga izmisliti, a opet, slabo mu odajemo pažnju i počast.
    Bilo bi lepo da režiseri iz Srbije pošalju Asanžu jednu lepu video poruku koja bi obišla svet.
    Kao što je Novakova donacija italijanskom zdravstvu probudila njihove milijardere.

    Smatram da umetnici uz Srbije treba da stvaraju na stranim jezicima i obraćaju se celom svetu, pošto je ovaj narod promašen slučaj, a tamo ima ko da ih čuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.