IZOLACIJA KNJIGAMA: Pisac Damir Karakaš predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju

Pisci, glumci, muzičari, reditelji, novinari i drugi predlažu uz koje knjige ovih dana lakše možemo da prebrodimo pandemiju, infodemiju i toksično političko okruženje.
 
Biografija Damira Karakaša je veoma zanimljiva - od Brinja do Bordoa i Pariza, pa opet natrag do Zagreba. Od crne hronike do književnih večeri na kojima je u centru pažnje i na kojima ume da zasvira i harmoniku. To je ono ukratko i pojednostavljeno.
 
Međutim, danas je došao do toga da se njegove knjige iščekuju. Poslednji roman "Proslava" izazvao je burne reakcije među hrvatskim nacionalistima kojima je teže da razdvoje fikciju od stvarnosti (ili obrnuto). Tu su i zapažene "Sjećanje šume", "Blue Moon", "Sjajno mjesto za nesreću", "Kako sam ušao u Evropu", kao i zbirke priča "Eskimi", "Pukovnik Betoven" i "Kino Lika". 
 
Damir Karakaš, u pauzi pisanja novog romana, za čitaoce 021.rs predlaže pet naslova koje vredi pročitati.
 
Kažimjež Močvarski - "Razgovori sa dželatom"
 
Nedavno sam nabavio ovu sjajnu knjigu o rekonstrukciji životnog puta, karijere, fašističke zatucanosti i duhovne bede Himlerovog ljubimca generala Štropa. Knjiga predstavlja značajan prilog psihopatologiji fašizma.  
 
Wolfang Borhert - "Maslačak"
 
Često knjigu priča "Maslačak" kupujem na buvljacima i poklanjam dragim ljudima, oni se uvek oduševe. Iako je u Nemačkoj kultni pisac, ovde je čak i kod mnogih pisaca poprilično nepoznat. Priče mu je na naš jezik prevodio Ivan Ivanji, čisti užitak. 
 
  
 
Artur Rembo - "Pustinje ljubavi"
 
Antologija, sa starim i novim prevodima, te prepiske koje nas upućuju u tajnu ovog buntovnog adolescentnog genija. Svojim pisanjem uticao je na Henrija Milera, Džeka Keruaka, Boba Dilana i mnoge druge velikane.
 
Franc Kafka - "Pripovetke i prozni fragmenti"
 
Jedan od najvećih i najzanimljivijih pisaca 20. veka, orginalan, ne imitira nikoga. Ova knjiga objavljena u Zagrebu sadrži nove prevode nekih njegovih vrednih dela.  
 
Isak Babelj - "Crvena konjica"
 
Jedna od mojih najdražih knjiga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.