IZOLACIJA KNJIGAMA: Prevodilac Zoran Paunović predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju

Pisci, glumci, muzičari, reditelji, novinari predlažu uz koje knjige ovih dana lakše možemo da prebrodimo pandemiju, infodemiju i toksično političko okruženje...
IZOLACIJA KNJIGAMA: Prevodilac Zoran Paunović predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju
Foto: Printscreen
Zoran Paunović slovi za jednog od naših najboljih prevodilaca sa engleskog jezika. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Beogradu. Predaje englesku književnost 19. i 20. veka. Bio je član žirija za dodelu književne nagrade lista NIN. Član je Srpskog književnosg društva i Srpskog PEN centra a od 2018. godine i član SANU.
 
Savremena engleska i američka književnost u fokusu su njegovog naučnog rada, prevodio je romane Džejmsa Džojsa, Džozefa Konrada, Vladimira Nabokova, Džulijana Barnsa... Autor je niza eseja...
 
Čitaocima 021.rs preporučio je da ovo vreme iskoriste da ponovo pročitaju neke značajne knjige koje oblikuju čoveka u čoveka kada god ih tokom života čitali i koliko god puta da ih čitaju...
 
"Postoje knjige za koje smo, kad smo ih prvi put pročitali, obećali sebi da ćemo ih jednom svakako pročitati ponovo – kad budemo imali vremena. Sad, eto, imamo vremena, pa predlažem nekoliko dela, mahom podužih i čitalački zahtevnih, ali takvih da će u drugom (ili trećem, četvrtom i tako dalje...) čitanju sijati još jačim sjajem nego pri prvom susretu. To su, po redosledu nastanka:
 
 
 
Franc Kafka, "Zamak". Izgubljeni pojedinac naspram totalitarnog sistema. Roman je nedovršen; ta priča još traje... 
 
Radoslav Petković, "Sudbina i komentari". Raskošan pripovedački dar, na najlepši način udružen s bogatom erudicijom i razigranom imaginacijom, iznedrio je jedan po svemu veliki, očaravajući roman.
 
Stiven King, "Devojčica koja je volela Toma Gordona". Ili, kako preživeti uprkos svemu. Izgubljena devojčica luta šumom, čitalac nezadrživo hrli ka kraju knjige, a Stiven King još jednom pokazuje kakav je majstor pripovedanja. Njegove horor priče imaju dušu. 
 
Miljenko Jergović, "Dvori od oraha". Ironična melanholija i neodoljiva pripovedačka strast prožimaju ovu monumentalnu povest sazdanu od mnoštva uzbudljivih, neretko uzvišenih, a gotovo po pravilu tragičnih ljudskih sudbina.
 
 
 
Predrag Popović, Saša Rakezić, Goran Tarlać, "Ogledala Lune". Četiri nesvakidašnje životne priče, nekoliko poglavlja kulturne istorije Novog Sada, ali i temeljno kritičko preispitivanje istorije jugoslovenske rok muzike – sve to, ali i mnogo šta drugo nudi ova dragocena knjiga, koja se po svemu može meriti s najvišim dometima rok publicistike u svetskim razmerama."
 
  
  • Djole

    04.05.2020 21:32
    Jos jedna
    Da li citate autonomasku literaturu u slobodno vreme ? hahaha .
  • Bivši student

    04.05.2020 21:24
    Dobar prevodilac, dobar profesor, zanimljiv izbor knjiga. Pamtim njegova predavanja po dobrom.
  • Stevan

    04.05.2020 20:27
    Svaka čast
    I kad govori o Francu Kafki, i kad govori o Stivenu Kingu ili o grupi Luna, ovaj čovek zna o čemu govori. Svaka čast, profo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.