Otkriveni novi detalji na slici "Devojka s bisernom minđušom"

Čuvena slika holandskog umetnika Vermera "Devojka s bisernom minđušom", ni nakon skoro puna četiri veka od kako je nastala, ne prestaje da iznenađuje.
U najnovijem, ujedno i najvećem naučnom istraživanju koje je sprovedeno baš na ovom delu, došlo se do novih, iznenađujućih otkrića, objavio je haški muzej Maurićejs.
 
"Nijedna Vermerova slika ne zaokuplja pažnju istoričara umetnosti kao 'Devojka sa bisernom minđušom' koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad", rekla je upravnica muzeja Martin Goselink na videokonferenciji za medije.
 
Modernim tehnologijama grupa stručnjaka je utvrdila da je holandski barokni slikar ovo remek delo zamislio i naslikao drugačije od onoga kako ga mi znamo - na platnu iza devojke nalazila se i zelena zavesa, koja je vremenom nestala.
 
Istraživači su uspeli, pomoću rendgenskog skenera, da otkriju i trepavice koje nisu vidljive golim okom, kao i to da biserna minđuša, po kojoj slika i nosi naziv, jednostavno lebdi u vazduhu jer ne postoji žica koja je spaja sa ušnom resicom.
 
Nažalost, uprkos detaljnim istraživanjima, nije otkrivena i najveća tajna slike - identitet devojke. Neki izvori tvrde da je u pitanju Vermerova najstarija ćerka Marija. Kako je i sama bila slikarka, jedan deo stručnjaka smatra da je ona bila autorka velikog broja očevih slika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.