IZOLACIJA KNJIGAMA: Radijski voditelj Mladen Urdarević predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju

Pisci, glumci, muzičari, reditelji, novinari predlažu uz koje knjige ovih dana lakše možemo da prebrodimo pandemiju, infodemiju i toksično političko okruženje.
IZOLACIJA KNJIGAMA: Radijski voditelj Mladen Urdarević predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju
Foto: Printscreen

Radijski voditelj Mladen Urdarević deo je voditeljskog dvojca Daško i Mlađa koji urnebesno britko secira društveno-politički život Srbije. Urdarević je istoričar po obrazovanju, u njegovu biografiju stali su nadasve duhoviti projekti "Velika Srbija", "Noćna smena", "Srbi u Svemiru". Rokerski deo svoje duše otprašio je u bendovima "Korozija", "DMT" i "Ragman". 

Ono što čovek čita svakako da ga uveliko određuje. Ovih dana, doduše, naš život uveliko određuje virus korona, ali jedan od načina da ga ipak unekoliko sami oblikujemo je da ga obložimo lepim stvarima. U njih svakako spadaju knjige. Urdarevićeve preporke u tom smislu bile bi upravo ove: 

 

Đorđe Lebović, "Semper Idem"

Priča o banalnosti zla i zastrašujućoj činjenici da se iznova ponavlja. Čovek je istovremenoi tvorac, i nemi posmatrač užasa. Teofil Pančić je rekao da je ova knjiga prvo remek delo srpske književnosti XXI veka. Eto razloga da je obavezno pročitate.

Rajko Grlić, "Neispričane priče"

Jedan od najboljih jugoslovenskih reditelja otkriva stranice svoga dnevnika. Šta je sve moglo biti snimljeno u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu da smo devedesetih, umesto nacionalizma i rata, odabrali neki drugi scenario.

 

Srđan Valjarević, "Komo"

Predivan roman. Govori o izolaciji na severu Italije. Ne brinite, nema nikakve veze sa epidemijom kovida 19, radi se o umetničkoj izolaciji i svim leoptama i teškoćama na koje jedan pisac nailazi prilikom stvaranja umetničkog dela.

Rumena Bužarovska, "Moj muž"

Genijalno štivo. Surovo realno i istrovremeno jako duhovito. Rumena kroz muško-ženske odnose detaljno skenira savremeno makedonsko društvo. Sjajno ukazuje na malignitete koje, gle čuda, prepoznajete i u našoj stvarnosti.

 

Pero Savin, "Puževi i njihov uzgoj"

Puževi su kao pravda, spori, ali dostižni za svakoga. U okviru knjige ima lepa karta puža sa ucrtanim delovima puža. Ova knjiga me ceo život posmatra sa police. Zahvaljujući epidemiji kovida 19 i samoizolaciji, ja sam je prvi put izvukao i otvorio."

  • Marko

    06.05.2020 21:13
    Snažan stisak ruke hrabrim i pametnim momcima Dašku i Mlađi!
    I naravno - prvoj zameni i velikoj ispomoći u svakom teškom i nezgognom trenutku - našem Đoletu iz Niš` - uz čije ime idu isti atributi!
  • Vidar Bogoje

    06.05.2020 20:22
    Očekivao sam Puževe
    I nisam se razočarao
  • Daško

    06.05.2020 19:37
    Mlađoooooo, udaj se za meneeee

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.