Umetnici: U pandemiji virusa korona sistem ponizio kulturu

Udruženja, organizacije i pojedinci koji rade u oblasti umetnosti i kulture u Srbiji odlučili su povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja da ukažu na nefunkcionalni i nepravedni sistem koji je, u nastaloj pandemiji korona virusa, brutalno ponizio i isključio sve radnice i radnike u polju umetnosti i kulture, navodi se u zajedničkom saopštenju nekoliko organizacija.
Umetnici: U pandemiji virusa korona sistem ponizio kulturu
Foto: Pixabay
"Tražimo da se hitno sprovedu mere ublažavanja posledica krize za hiljade umetnika i kulturnih radnika i njihovih porodica kroz hitnu realizaciju finansijske pomoći svim samostalnim umetnicima i samostalnim stručnjacima u kulturi u iznosu od po 30.000 dinara neto", naglašeno je u zajedničkom saopštrenju.
 
Upućen je poziv svim zaposlenima "u javnom sistemu kulture da dignu glas protiv nepromišljenog izlaganja riziku na radnom mestu koje dolazi kao kruna dugogodišnjeg uništavanja svakog profesionalnog i društveno-odgovornog rada u javnim institucijama kulture".
 
Zajedničko saopštenje potpisali su Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Stanica Servis za savremeni ples, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost", Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija, Srpski PEN Centar, Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS) i Udruženje kompozitora Vojvodine (UKV).
  • Bojana

    07.05.2020 20:16
    Tuga
    Kako je moguće da je kultura uvek zapostavljena u našoj zemlji. Tužno i nepravedno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.