IZOLACIJA KNJIGAMA: Glumica Aleksandra Pleskonjić predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju

Pisci, glumci, muzičari, reditelji, novinari... predlažu uz koje knjige ovih dana lakše možemo da prebrodimo pandemiju, infodemiju i toksično političko okruženje...
IZOLACIJA KNJIGAMA: Glumica Aleksandra Pleskonjić  predlaže čitaocima 021.rs šta da čitaju
Foto: 021.rs

Ima neke duhovite mudrosti u njenoj glumi i tome kako promišlja život.  I upravo u tome možda čuči očaravajuća autentičnost svakog njenog pozorišnog koraka. Tačna, raskošna i neodoljiva u svom talentu, takva je glumica Aleksandra Pleskonjić.

Zamoljena da čitaocima 021.rs preporuči pisce i naslove koji bi obojili sate provedene kod kuće, Pleskonjić najpre kaže:

“Razbijena nam je koncentracija i svi smo konfuzni. Nikada nisam manje čitala. Ovo zatišje prijalo je najviše prirodi, a mi smo dobili opomenu. 

Što se mog posla tiče, pozorište može da se vrati Petrovaradinskoj tvrđavi kao prirodnoj scenografiji, bukvalno za svakog Šekspira ona bi bila idealna, a i mnoge druge naše predstave mogle bi da se igraju na njoj, da se iskoristi taj prostor preko leta dok se ova situacija sa ponašanjem virusa ne definiše. Ljudi bi tamo bili na dozvoljenoj udaljenosti i pod vedrim nebom. Sećam se da smo nekada na Tvrđavi igrali “Makbeta” u režiji Miše Belegišanina i “Otela” u Žigonovoj režiji.

 

Za čitanje uvek preporučujem sve od Dostojevskog kao proroka ovog vremena.

Preporučujem i Bohumila Hrabala i Jožefa Škvoreckog - ako hoćeš istinski da se smeješ. Od Hrabala "Svaki dan čudo" a od Škvoreckog "Oklopni bataljon".

"Hadrijanove memoare" Margaret Jursenar - da shvatiš pad posle dekadencije.

Pekićevo "Besnilo" - da razumeš rabdovirus.

"Čarobni breg" Tomasa Mana - da relativizuješ vreme u izoalciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.