Somborci najbrže reagovali na post/nepost epidemiološku situaciju: Od 27. juna predstave na otvorenom

Nakon konsultacija sa Zavodom za javno zdravlje, NP Sombor će od 27. juna do 25. jula pod zvezdama igrati predstave: "Kad bi Sombor bio Holivud", "Tenor na zajam", "Samoubica", "Sumnjivo lice", "Duet za solistu", "Ovo nije državni posao", "Papa Jovana" i "Kiseonik".
Somborci najbrže reagovali na post/nepost epidemiološku situaciju: Od 27. juna predstave na otvorenom
Foto: 021.rs (Nađa Repman)
NP Sombor prvo je pozorište u Vojvodini koje se snašlo u novonastaloj post/nepost epidemiološkoj situaciji. Kako su pozorišta još uvek - opravdano - skeptična prema preporukama o popuštanju mera, zbog čega se predstave iz sigurnosnih razloga još uvek ne igraju u zatvorenom, Somborci su ovih dana na otvorenom montirali scenu na kojoj će 27. juna početi da igraju predstave.
 
Pre njih to će uraditi samo Beograd, na Tašmajdanu, gde će predstave početi da igraju 25. juna, a pre svih njih mogao je to da uradi Novi Sad, iz jednostavnog razloga što se upravo u nekom njegovom budžaku pomno čuva neotpakovana, rasklopiva, pokretna scena, dobijena preko IPA fondova čije se "otpakivanje" čuva za zvanični početak EPK projekta.
 
Da je u ovom gradu iko istinski zainteresovan za kulturni život, pomenutu scenu montirao bi čim pre i na nju odmah izveo izvrsne glumce sva tri novosadska teatra da tu igraju svoje predstave, bar one koje je, zbog tehničkih imperativa, moguće igrati na otvorenom.
 
A prostora za pokretnu scenu u gradu ne manjka: od univerzitetskog kampusa, Kineske četvrti i Keja, preko Tvrđave, Podgrađa, Dunavskog parka, parka kod Muzeja Vojvodine, Porte, do platoa Spensa i Novog naselja ili pak Letnjeg bioskopa, čiji je vlasnik Grad, koji bi mogao najzad u njemu da pokosi travu koja hrli ka nebu zbog čega taj kutak izgleda kao da je nadomak kaćkog rita, a ne u centru prestonice evropske kulture.
 
Do tada - somborska priča: sve o sceni "Dvorište" za 021.rs govorila je direktorka NP Sombor Bojana Kovačević.
 
 
Kako ste zamisli tu scenu, da li ste se konsultovali sa nekim tim povodom, epidemiolozima na primer, jer, iako su mere predostrožnosti ublažene, trebalo bi poštovati distancu, nositi maske...
 
Kontaktirali smo i Zavod za javno zdravlje čije preporuke čekamo. Svakako će biti ispoštovane sve mere i preporuke koje budu važile u tom trenutku. Pozorište na otvorenom moći će da primi do 100 gledalaca koji će sedeti na bezbednoj distanci. Scena se nalazi u prostoru između Narodnog pozorišta Sombor i Gradske biblioteke. Taj prostor je inače ušuškan i verujemo da buka neće biti problem. 
 
Predstave će počinjati u 21.30h, igraćemo ih od 27. juna do 25. jula, svake srede i subote. Na programu će biti: "Kad bi Sombor bio Holivud", "Tenor na zajam", "Samoubica", "Sumnjivo lice", "Duet za solistu", "Ovo nije državni posao", "Papa Jovana" i "Kiseonik". 
 
Celoj situaciji i želji da se vidimo sa publikom, prilagodili smo i cenu karte, biće 200, 300 i 400 dinara, u zavisnosti od toga koja je predstava u pitanju. Karte se prodaju na našoj biletarnici od ponedeljka, 15. juna.
 
 
Šta će biti u slučaju kiše?
 
Posebno iznenađenje za publiku biće predstava "Semper idem" koju ćemo odigrati 18. jula u 18h. S obzirom na tehničke potrebe te predstave, nju ćemo izvesti na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, uz distancu među publikom, tek trećina sale biće popunjena. U slučaju kiše i druge predstave se premeštaju unutra, uz iste principe. 
 
Kakvi su bili razgovori sa glumcima povodom početka ponovnog igranja? Hoće li oni nositi maske? Hoće li oni držati distancu? Da li će se kao junaci komada koje budu igrali na sceni grliti i ljubiti? Kako će to izgledati?
 
Glumci su presrećni i sa nestrpljenjem čekaju ponovni susret s publikom. Pozorište bez kontakta nije moguće i nije prirodno, te će glumci igrati predstave kao i inače. S obzirom da su dozvoljeni i sportski događaji, ne vidim kako je pozorište od toga drugačije. 
 
 
Na kraju svake sezone u Somboru se održava divan pozorišni festival na čijem kraju publika zasipa glumce cvećem. Da li će i Pozorišni maraton biti održan na sceni "Dvorište"?
 
Pozorišni maraton trebalo je da bude održan od 11. do 13. juna, ali nažalost, to se nije desilo. Sada ga planiramo za početak septembra, u pozorištu, a u okviru njega ćemo izvesti i premijeru predstave "Predsednice" Vernera Švaba u režiji Jane Maričić, koja je gotovo završena.
 
Šta će biti u slučaju ako se promeni epidemiološka situacija?
 
Ako se epidemiološka situacija promeni, reagovaćemo u skladu sa tim. Zdravlje i bezbednost, kako glumaca, tako i publike, moraju biti na prvom mestu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.