FOTO: Tartiniju u čast - ovako to uz mere predostrožnosti rade u Piranu

Pogledajte kako je, uz sve mere opreza, izgledao grandiozni piranski koncert povodom obeležavanja 250 godina od smrti najslavnijeg stanovnika Pirana, na kojem je i predsednik Pahor sedeo udaljen od svojih saradnika
FOTO: Tartiniju u čast - ovako to uz mere predostrožnosti rade u Piranu
Foto: 021.rs

U Piranu, pitoresknom slovenskom gradiću, održan je prvi koncert nakon relaksiranja mera protiv virusa korona. Na glavnom gradskom - Tartinijevom trgu, koji nosi ime čuvenog violiniste Đuzepa Tartinija, svirao je orkestar Vojske Slovenije. Ovaj koncert organizovan je u okviru obeležavanja 250 godina od smrti ovog najčuvenijeg stanovnika Pirana, a prisustvovao mu je i predsednik Slovenije Borut Pahor.

Orkestar Vojske Slovenije, kojim je dirigovao Aljoša Deferi, tom prilikom je premijerno izveo adaptaciju najpoznatiije Tartnijeve kompozicije  "Il trillo del diavolo", koju je za svoj diplomski rad na ljubljanskoj Muzičkoj akademiji komponovala mlada Ana Zlobko

Koncert je, inače, deo vrlo ambiciozno osmišljenog i kompleksnog projekta "Tartini 250" čiji je potencijal prepoznao jedan drugi veliki projekat kojim se ova slovenska regija kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2025.

Naime, Piran, Izola, Ankaran i Koper niz su primorskih slovenačkih mesta koja su se udružila i kandidovala da 2025. godine budu evropska prestonicu kulture.  

Svim prisutnima na Tartinijevom trgu ohrabrujuće reči uputio je gradonačelnik Pirana Đenio Zadkovič koji je govorio o velikoj solidarnosti građana u teškim trenucima pandemije i izolacije, i velikoj žrtvi koju su podneli civilna zaštita i medicinsko osoblje.   

Ceo događaj održan je uz izuzetne mere predostrožnosti. Dragan Klarica, vođa projekta "Tartini 250" kaže da je na velikom gradskom trgu bilo predviđeno da stane samo 280 ljudi.

"Stolice su bile postavljene na metar i po udaljenosti jedna od druge. I parovi su sedeli odvojeno, čak je i predsednik Borut Pahor bio na propisanoj razdaljini od svojih saradnika. Svi su morali da dezinfikuju ruke na ulazu u ograđeni deo Trga. Rukovanje nije bilo zabranjeno, ali nije bilo preporučeno. Samo jedna osoba je tokom trajanja koncerta nosila masku, dok su sve hostese prilikom donošenja buketa cveća na kraju koncerta nosile maske. Imali smo i posebne pripreme za postavljanje scene: morala je biti skoro duplo veća od uobičajene da bi i muzičari sedeli i svirali na distanci", rekao je on.

Klarica dodaje da je bilo dirljivo videti ljude koji nakon dugo vremena prisustvuju nekom kulturnom događaju.

"Posle tog višemesečnog nedruženja i izolacije bili su pomalo i ukočeni, nisu znali kako da reaguju kada sretnu poznanike i prijatelje: da li smeju da ih zagrle, rukuju se. Video im se i strah na licu od toga kako će taj drugi da reaguje", napominje on.

Naredni koncerti u okviru projekta "Tartini 250" biće 15. jula, kada će u stogodišnjem parku vile Tartini u Strunjanu nadomak Pirana, svirati "Tartini kvartet". Nakon toga, u Piran 2. avgusta stiže italijanski violinista Uto Ugi čiji su preci poreklom iz Pirana. Pratiće ga svetski znameniti Orkestar Svete Cecilije iz Rima, najavljuje Klarica.

  • Ivo Lola

    27.06.2020 13:05
    Ispravka
    Molim vas naučite, nije Piran slovenski grad već slovenački. Slovenci su Sloveni kao I Srbi, Rusi, Hrvati...
  • Gordana

    26.06.2020 08:30
    :)
    Lepa vest. Lep dogadjaj. Samo nedostaje deo koji je vrlo interesantan za nas iz NS - da u organizaciji učestvuje i naš umetnik svetskog glasa, violončelista Milan Vrsajkov.
  • Glumica

    26.06.2020 00:44
    Dragan Klarica je predivni čovek koji je mnoge pozorišne ljude iz Srbije uvek kraljevski dočekivao. Tretman koji taj čovek ima prema ljudima zaslužuje poštovanje i divljenje. Nisam znala da nije više u koparskom pozorištu, želim mu mnogo uspeha na novom poslu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.