Za pomoć se prijavilo 1.668 umetnika, tri puta više od očekivanog

Na poziv Fonda solidarnosti kulturnih radnika Srbije za dodelu pomoći egzistencijalno ugroženim kolegama usled epidemije virusa korona javilo se 1.668 umetnika, stručnjaka u oblasti kulture i drugih kulturnih radnika, što je tri puta više od očekivanog, saopštila je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.
Kako se navodi, uz pomoć međunarodnih donatora obezbeđena je jednokratna pomoć od 30.000 dinara za 150 kulturnih radnika, a u toku je kampanja prikupljanja pomoći građana i pravnih lica iz Srbije preko platforme donacije.rs tokom koje se organizatori nadaju da će prikupiti pomoć za još 20 do 40 umetnika.
 
Novac mogu dobiti umetnici koji su članovi organizacija koosnivača Fonda, a koji nisu u statusu samostalnog umetnika, nisu registrovani kao privrednici, kojima nisu po osnovu honorarnih ugovora odobrene mere pomoći lokalne samouprave i koji nisu u stalnom radnom odnosu.
 
Navedeno je da broj prispelih prijava pokazuje koliko je veliki broj onih koji nisu obuhvaćeni merama Vlade i gradskih sekretarijata za kulturu.
 
Upućen je i poziv Ministarstvu kulture da hitno pripremi dugoročni program mera koji će omogućiti svim kulturnim radnicima koji su onemogućeni da rade, da prežive krizu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.