Moje knjige, moji snovi - šta stoji na policama poznatih

Sve što čovek nagomilava oko sebe način je da izgradi imidž, bolje se pozicionira u društvu. Kako toj slici doprinose knjige ispred kojih se slika, sledi u priči koja češlja njihove police.
Odvajkada čovek ima potrebu da bude prihvaćen u prostoru i vremenu u kojem živi: u društvu, okruženju u kojem radi, u okviru branše kojoj pripada, u stvarnosti u kojoj svojim radom i  postupcima ispisuje svoje postojanje.

To je vidljivo u svakom čovekovom gestu: uvek mu je važno kako sebe najbolje da predstavi i tako se što više plasira na lestvici društveno poželjnog statusa koji mu garantuje dalji napredak i privilegije. Stoga ne čudi što koristi sve raspoložive načine da ušminka izgled i imidž. Posebno je to važno ako si javna ličnost kod kojih je ušminkavanje baš naporan posao: moraš stići na sve društvene mreže, ali i briljirati na nekoj od silnih televizija.

Jedan od načina da se predstave u najboljem svetlu je i fotografisanje/snimanje ispred ormara punog knjiga. Nije samo izvesno da li su te knjige zaista deo njihovog intimnog sveta, tek puka scenografija za javljanje ili samo ideja snimatelja koji ih je postrojio ispred knjiga.

Izvesne su dve stvari: da drugačije nije bilo ni nekada, svedoči tome, na primer, fotografija našeg nobelovca Ive Andrića koji stoji ispred brda tomova i klasika, baš na isti način poslaganih kako su se tomovi knjiga oduvek slagali po vitrinama, kao i to da se iz naslova koji stoje u pozadini junaka ove priče može iščitati mnogo toga o njima…

Gvinet Paltrou, na primer, voli da istakne nešto iz svog zdravog načina života, uvek su to neke knjige o kulinarstvu, nešto što zapravo promoviše njen portal "Goop" na kojem reklamira odlične brzopoterzne "startere" kojima treba dočekati goste, ali i bizarnosti poput sveća za vaginu. Na policama su joj knjige o lepotama francuske rivijere i nešto iz domena arhitekture, jer ona je ipak holivudska sveobuhvatna ikona stila.

I dok na Gvinetinim policama nema knjige "Uganda, Be kidding me" njene prijateljice, komičarke Čelzi Hendler koju su 2014. godine zajedno promovisale, na Čelzinim policama mnogo je knjiga o stendap komičarima i knjiga iz oblasti istorije. I to ne bez razloga. Strasni gledaoci odličnih BBC-jevih dokumentarnih serijala setiće se izuzetnog ciklusa “Who do You think You are” u kojem je bila i priča o precima ove komičarke.

Koncept tih emisija je da se uz pomoć odličnih timova otkriva prošlost slavnih ličnosti. Jedna od gošći serijala bila je i Čelzi Hendler koja je otkrila da je jedan njen deda, koji je emigrirao iz Nemačke na samom kraju Drugog svetskog rata, sve su prilike imao nacističku prošlost. Na policama ove komičarke su i neke od njenih uspešnih knjiga, između ostalih i "Life will be the Death of me" i "My horizontal life".

Još jedna neobična ličnost američke pop kulture, Dita fon Tiz iz svog ormara za knjige izdvaja naslov koji se i te kako tiče njene artističke ličnosti – "Strip Tease: The Vanished Art of Burlesque".

Glumica Dakota Džonson na svojim policama ima "Pod tuđim uticajem" Džejn Ostin, "Zov Kukavice" Roberta Galbrajta, što je zapravo pseudonim svetski proslavljene autorke Džoane Rouling, "Marsovu sobu" Rejčel Kušner, "10.45" Bena Lernera te knjige Dejvida Fostera Volasa.

Najmoćniji i najomraženiji urednik na svetu Ana Vintur, urednica američkog "Voga", slika se obavezno sa reprintima starih izdanja ovog časopisa i nekim modnim monografijama, a nešto slično čini i Donatela Versaće, naslednica imperije Versaće koja je oko sebe poređala monografije brenda koji je utemeljio njen brat Đani.

Glumica Emili Blant rado se vraća knjizi "Ubiti pticu rugalicu" autorke Harper Li. Saga "Hobit" krasi njen dom, ali i knjiga "Šantaram" Gregorija Dejvida Robertsa, te "Sestra" Rozamunde Lupton i "Vreme je siledžija" Dženifer Egan.

Holivudska dobrica među glumcima Tom Henks, vlasnik 150 pisaćih mašina, i sam autor jedne vrlo zanimljiive knjige  - "Netipičan tip", rado se fotka ispred knjiga koje su mu promenile život. Među njima su knjige naučnika, umetnika i pisca Dejvida Gelerntera, Rika Atkinsona, Bila Brajsona, knjiga "Stasilend" australijske spisateljice Ane Funder, ali je apsolutni car za Henksa istoričar Viljem Mančester čiju bi knjigu "A World Lit Only By Fire" voleo da je napisao. I "Džentlmen u Moskvi" Ejmora Toulsa jedna mu je od omiljenih knjiga. I ona, kao i knjige Maše Gesen "Budućnost je istorija" i "Balkanski špijuni" Alana Fursta često su dobra pozadina uključenja ovog glumca u program.

Henksovo zanimanje za istoriju delom ima veze i sa vrlo neobičnom životnom i porodičnom sagom njegove žene Rite Vilson koja ima složene balkanske korene. Njena priča u okviru već pomenutog serijala BBC-ja "Who do You think You are" možda je i najbolja storija ovog "bibisijevskog" projekta.  

Manekenka i "Viktorijin anđeo" Lili Aldridž kaže da obožava da čita. I nju, kao i Henksa, jako zanima istorija. Obožava memoare Vinstona Čerčila "Sećanje na Drugi svetski rat", "1984." Džordža Orvela, "Biti Mišel Obama", "Harija Potera", sve knjige Murakamija. Među knjigama sa kojima se rado slika su "Aleks Hamilton" Rona Černova koji je inače dobitnik Pulicera za biografiju za delo "Vašington: Život".

Na policama ove manekenke su i "Paklena pomorandža" Entonija Bardžisa, "Sva svetlost koju ne vidimo" Entonija Dora, ali i kod nas obožavani Koeljo, "50 nijansi sive" i neka vrsta monografije Dereka Blazberga "Classy", najmoćnijeg dečka Hemptona i najboljeg druga svih holivudskih selebriti devojaka.

Jedna od najpoznatijih filmskih zvezda, Sara Džesika Parker strasni je čitalac. Na svom Instagram profilu neumorno promoviše sve što čita i ohrabruje ljude da se vrate čitanju. Neke od knjiga pomogla je da se ekranizuju, bila je i producent serija nastalih po njima. Zbog svoje agilnosti na polju književnosti i čitanja Parker je postala urednica jedne edicije u okviru izdavačke imperije "Penguin Random House", nazvane  "SJP for Hogarth", koja promoviše nove talente. U međuvremenu je postala i počasni član Književnog kluba Glavne američke književne asocijacije.

Amerikanka indijskog porekla Fatima Farheen Mirza i njena debitantska knjiga "Mesto za nas" jedna je od knjiga koje SJP čuva na svojim policama za knjige. Odmah pored su "Zlatno dete" Kler Adam i kod Henksa pomenuti "Džentlmen u Moskvi" Ejmora Toulsa, potom "Niko ne dolazi da nas spasi" Stefani Pauel Vots, "Pravila se ne primenjuju" Ariel Levi, "Komonvelt" En Pačet, sve knjige Svetlane Aleksijevič.

I domaće javne ličnosti vole da pokažu svoje biblioteke. Tokom pandemije videli smo da neki čitaju mnogo, bar ako je suditi po ormarima punim knjiga. Koraks, Marko Tomaš, Mića Čulibrk, Svetlana Bojković, Vesna Mališić, Zoran Radovanović, Ratko Božović, Kristian al Droubi, Žarko Trebješanin, Jovana Gligorijević...

Pažljivijim gledanjem mogu se prepoznati naslovi koji zaokupljaju pažnju ljudi kojima verujemo ili koji nas nerviraju samom svojom pojavom na TV-u. U galeriji koja sledi može se prepoznati šta stoji u scenografiji ispred koje su se slikali.

Još fotografija svetskih selebritija sa knjigama u pozadini:

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.