Završen Treći Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Treći Kaleidoskop kulture, održan od 4. septembra do 9. oktobra, doneo je niz zanimljivih događaja iz pet umetničkih sfera: arhitekture, književnosti, vizuelne, primenjene i izvođačke umetnosti.
Jedna od kulturnih manifestacija u okviru projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture, Kaleidoskop kulture, završena je 9. oktobra.
 
Njegovo treće izdanje, održano od 4. septembra do 9. oktobra, donelo je niz zanimljivih događaja iz pet umetničkih sfera: arhitekture, književnosti, vizuelne, primenjene i izvođačke umetnosti. Okupio je neka od najznačajnijih evropskih imena iz sveta književnosti i dizajna, a pomogao je i lokalnu scenu, obogativši je novim pristupom sadržajima i njihovoj realizaciji.
 
Kao jedan od najboljih primera za to je opera "Rigoleto" koja je prvi put izvedena na otvorenom, uz video projekciju i to ispred Češkog magacina, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem. Sve to ukazuje da je Kaleidoskop postavio nove standarde kulturne prakse, uspešno kombinujući produkciju programa uživo i onlajn prenos.  
 
Dizajn paviljon ispred SPENS-a zatvorio je ovogodišnji Kaleidoskop kulture. Na izložbi, koju je koncipirala i kustoski uredila PDP konferencija, predstavilo se više od 70 autora i autorskih kolektiva iz 26 zemalja - iz domena dizajna, ali i primenjene umetnosti. Među njima su bili proslavljeni nemački Bureau Borsche, čuveni italijanski Studio Mut, višestruko nagrađivani grafički dizajner Erih Brebul i drugi. 
 
U nedelji književnosti prvi put je u Srbiji održana Noć književnosti i Književno jutro na Najlonu. Kaleidoskop kulture je povezao velika imena savremene književnosti kao što su: Dejan Tiago Stanković, Isabel Veri, Loran Seksik, Barbi Marković, Veronika Murek, Slobodan Tišma, Aleksandar Gatalica, Laslo Blašković, Franja Petrinović, Maša Seničić i Radmila Petrović.  
 
Nedelja vizuelne umetnosti otvorila je vrata jednog od najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja u Srbiji, Galerije Matice srpske, gde je publika imala retku priliku da se upozna sa njenim privatnim kolekcijama. Nedelja izvođačke umetnosti Korzo ove godine ponudila je onlajn koncert jednog od najboljih svetskih klavirskih dua – LP Dua koji je nastupio kod Sata na Petrovaradinskoj tvrđavi. 
 
Kaleidoskop je, inače, započeo multimedijalnim spektaklom "Liman 5" i to na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, kao tačke susreta industrijskog nasleđa Novog Sada i modernog stvaralaštva. Svečano otvaranje trajalo je četiri dana, a u njemu su učestvovali: Srpsko narodno pozorište, Infant, Bitef teatar, Šabačko pozorište, Teatar Mimart, umetničko-produkcijski kolektiv Karkatag, Obnova film fest, slobodni umetnici iz nekadašnje "Kineske četvrti", te studenti smera za Scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka. 
 
Programi koji su izvođeni u kulturnim stanicama, na različitim, nesvakidašnjim lokacijama u gradu, ali i onlajn, pružili su priliku svima da izaberu i stvore sopstveni kaleidoskop kulture. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.