Muzej Prado povukao sliku sa izložbe umetnica jer je autor muškarac

Madridski muzej Prado iznenada je povukao jednu sliku iz 19. veka sa izložbe slika španskih umetnica nakon što je umetnička blogerka pokazala da je to delo ustvari slikao muškarac.
Muzej Prado povukao sliku sa izložbe umetnica jer je autor muškarac
Foto: Pixabay
Izložba "Invitadas", što u prevodu znači gošće, otvorena je prošle nedelje sa ciljem da se ukaže na ulogu žena u španskoj umetnosti između 1833. i 1931. godine, preneo je Rojters.
 
Privremena postavka 134 dela - Pradova prva od kada su španske galerije ponovo otvorene u junu, nakon nacionalnog karantina uvedenog zbog virusa korona, uključivala je loše očuvano platno pod nazivom "Porodična scena" andaluzijske umetnice Konsepsion Mehie de Salvador.
 
Ponosno izložena u posebnoj prostoriji, slika na kojoj su prikazane tri žene koje podižu pogled sa domaćih poslova prema starcu koji se tužno oprašta od dečaka, trebalo je da istakne istorijsku marginalizaciju žena umetnica.
 
Međutim, blogerka Konča Dias bila je sumnjičava u vezi s autorstvom slike i sledeći tragove o istorijskim zapisima utvrdila da je da je reč o delu "Odlazak vojnika" čiji je autor Adolfo Sančes Mehija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.