Dela Isidore Žebeljan na Bemusu

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila, "Molitva" i "Zujte strune", kompozicije nedavno preminule kompozitorke i akademika Isidore Žebeljan biće izvedene u okviru programa predstojećih Beogradskih muzičkih svečanosti Bemus, najavljeno je danas u Skupštini grada Beograda.
Prema rečima dirigenta i umetničkog direktora festivala Bojana Suđića, Bemus će otvoriti proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič u pratnji Simfinijskog orkestra RTS, 1. novembra, nastupom na Kolarcu.
 
Tada je planirano i izvođenje dela Isidore Žebeljan "Molitva" uz gostovanje soprana Anete Ilić.
 
"Zujte strune" Isidore Žebeljan takođe će izvesti Simfonijski orkestar RTS 11. novembra kao uvertiru u nastup naše cenjene pijanistkinje Jasminke Stančul.
 
- Marta Argerič spada u sam vrh klasične muzike na svetskom nivou i sa velikom radošću najavljujem njen dolazak u Beograd ako to epidemijske okolnosti dozvole. Marta Argerič je i u ovakvim uslovima suzbijanja pandemije prihvatila da dođe u Beograd i odsvira Koncert br. 1 za klavir u Ce-duru Ludviga van Betovena, koji je obeležio početak njene pijanističke karijere - rekao je Suđić.
 
On veruje da će do 13. novembra publika u Beogradu imati prilike da čuje izuzetne umetnike iz sveta, ali i vrsne muzičare i orkestre iz Srbije. Kako kaže, uveren je da je program Bemusa raznovrstan i da će različiti poštovaoci kvalitetne muzike biti u prilici da pronađu nešto za sebe za vreme trajanja festivala.
 
- Ako to situacija sa pandemijom dozvoli jedan od najvećih svetskih tenora Hose Kura na Bemus dolazi takođe iz Argentine, a iz Rusije sopran Marija Guljegina. Pred publikom Bemusa muziciraće i naši renomirani solisti poput pijanistkinje Jasminke Stančul ili violiniste Sretena Krstića. Iz Slovenije stiže flautistkinja Irena Grafenauer, a u programu Bemusa naći će se i koncerti Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, ansambla Madlenijanuma. Big bend RTS-a će iskoračiti iz uobičajenog repertoara i u posebnom aranžmanu svirati jednu operu - otkriva Suđić.
 
Svi koncerti će biti održani u sali Kolarčeve zadužbine osim jednog posebnog dogadjaja u pozorištu Madlenijanum.
 
Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je napomenuo da će, ako organizatori Bemusa budu primorani na redukciju programa zbog epidemiloške situacije, biti održano ono što bude dostupno u datom trenutku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.