Nezavisna kulturna scena Srbije traži smenu v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zatražila je hitnu smenu v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Viktora Kiša nakon što je njegovom odlukom ukolnjena instalacija "Toplina" Zorana Todorovića sa izložbe "Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019".
U saopštenju NKSS piše da je Kiš tu odluku doneo kako bi pripremio prostor za ugostiteljsku delatnost u muzeju, a asocijacija je ocenila da je on na taj način cenzurisao rad umetnika i ugrozio rad kustosa i autora postavke "jednostrano se mešajući u nešto za šta nije nadležan, ni stručan".
 
"Elementarno poznavanje produkcije i smisla jedne ovakve izložbe treba da uvažava njenu selekciju, organizaciju i postavku. Aktom uklanjanja bilo kog rada vrši se nipodaštavanje i svojevrsni mobing nad zaposlenim i medjunarodno uglednim stručnim licima a samim tim i nasilje nad samom nadležnošću i kvalifikovanošću institucije", navodi NKSS.
 
Asocijacija NKSS je pozvala i da se finalizuje već sprovedeni konkurs za mesto direktora muzeja, da prestane urušavanje institucija i da se uvaži mišljenje kolektiva.
 
"Bahatost nadležnih institucija koje krše procedure za izbor direktora, bez obrazloženja poništavaju regularno sproveden konkurs i ne uvažavaju stručno mišljenje Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti, pa po ko zna čijem nahodjenju i kriterijumima postavljaju osobu bez kvalifikacija na poziciju v.d. direktora, dovodi do potpunog urušavanja ugleda, reputacije i programskog kvaliteta institucije", naglašeno je u saopštenju.
  • Ineos

    31.10.2020 09:38
    Pitajte svoje komsije, koji su danas izasle na pijace sa sns standivima, koji je njihov stav o tome?
  • marica hrdalo

    31.10.2020 08:06
    nista novo
    direktor je postavljen u tradiciji vladajuce stranke da postavlja nestrucne nekvalifikovane osobe na mesta direktora da se nebi mesali u svoj posao vec ispunjavali direktive vladajuce stranke....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.