Usvojena uredba o podsticajima za snimanje filmova i serija u Srbiji

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o podsticajima za investitore da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja, koje će dodeljivati novčane podsticaje u oblasti audiovizuelne proizvodnje.
Usvojena uredba o podsticajima za snimanje filmova i serija u Srbiji
Foto: Pixabay
Cilj uredbe je, kako se navodi u saopštenju, da se poveća broj filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, podstiče stvaralaštvo kinematografskih dela, kao i promociju potencijala naše zemlje u ovoj oblasti.
 
Uredbom je predviđeno da se podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova.
 
Kada je u pitanju audiovizuelno delo za čiju je proizvodnju u budžetu produkcije namenjeno više od pet miliona evra, podsticajna sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30 odsto kvalifikovanih troškova.
 
"Novina je izmena odredaba kojima se uređuje minimalni budžet za namenski film i za pojedinačnu epizodu u okviru TV serije, koji sada iznosi 150.000 evra, umesto dosadašnjih 300.000 evra, a predviđeno je i da animirana serija od 10 epizoda ima ukupno trajanje od najmanje 40 minuta, umesto dosadašnjih 50", navodi se u saopštenju.
 
Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta. Za sredstva se može konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje 10 epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.
 
"Podsticajna sredstva će se dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a zahtev će se podnositi stručnoj Кomisiji koju obrazuje Vlada sa mandatom od godinu dana", navedeno je u saopštenju, uz napomenu da su sredstva bespovratna "putem povraćaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.