Turneja hora "Collegium cantorum"

Poslednje nedelje novembra Univerzitetski hor "Collegium cantorum" putuje u Italiju, gde će pevati u više gradova tokom jednomesečne turneje "Stopama muzike". Turneja će trajati do katoličkog Božića, 25. decembra, a članovi hora će imati jedinstvenu priliku da nastupaju u autentičnom prostoru u kojem su stvarali stari, veliki majstori. Ovaj podatak možda ne bi bio zanimljiv, da nije reč o horu koji je nastao pre svega godinu dana i koji je sastavljen isključivo od amatera, bez muzičkog predznanja.
Operativni menadžer hora Dubravka Bengin kaže da je lepo kada u jednoj godini hor uspe da ostvari dosta širok program aktivnosti, a da je onda završi ovakvim gostovanjem.
"Nikada nisu previše dobra vremena za kulturu, a ova koja polako izmiče je jedna od bolnih. Ipak, mi smo u situaciji da budemo više nego zadovoljni. Osnovali smo se, održali, napravili više koncerata i uspostavili muzički život jednog ansambla", kazala je Bengin i napomenula da su pre prvog rođendana nastupali na Dan Univerziteta, na Svetosavskoj akademiji gde su izvodili pravoslavnu duhovnu muziku, pevali su na otvorenom prostoru u okviru manifetscije "Ritam Evrope". Kruna njihovih nastupa u ovoj godini je nastup na Međunarodnom festivalu horova "Cantemus", koji se treću godinu za redom održava u Zrenjaninu pod pokroviteljstvom Evropskog muzičkog saveta, kada im je nastup visoko ocenjen.
"Collegium cantorum" je član Svetske horske federacije, koje im otvaraju mogućnost učestvovanja u programima koji nisu festivalski i takmičarski, poput muzičkog putovanja po italijanskim gradovima koje im sledi.
"Na turneji će hor imati priliku da doživi muziku na jedan primečiv način, a ne da to bude samo puko pevanje. Hor čini oko 60 aktivnih članova, uglavnom studenata Novosadskog univerziteta, ali su nam se tokom vremena pridružili i asistenti i profesori. Osnivanje hor je imalo cilj da zažive međunarodni susreti horskih ansambala i da se animiraju studenti kojima muzika nije osnovna delatnost. Uspeli smo da dokažemo da je dovoljno imati volju i ljubav i da onda ništa nije nemoguće", objašnjava Bengin.
Okupiti i uvežbati ljude kojima muzika nije poziv ne bi bilo nimalo lako, da ispred hora ne stoji veliki majstor, dirigent Mirko Bulovan čija umetnička ličnost skladno sažima muzikalnost, sugestivnost i neiscrpnu energiju. Njegove interpretacije su prepoznatljive i nadahnute, a to se vidi i u nastupu hora, energiji kojom zrače i atmosferom koju stvaraju. Pevajući repertoar koji obuhvata duhovnu i etno muziku, savremene kompozitore i crnačku duhovnu muziku.
"Collegium cantorum" su osnovali Studentski kulturni centar "Novi Sad", Novosadski univerzitet i Internacionalni muzički centar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.