Ružić: "Dara iz Jasenovca" da se pušta u školama

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predložio je danas u Skupštini Srbije da se film "Dara iz Jasenovca" pušta u srednjim školama u okviru nastave.
"Pre nego što se donese odluka o tome, moramo videti kakav je stav Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja", kazao je Ružić.
 
Film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Antonijevića, premijerno je prikazan na Radio-televiziji Srbije, u subotu, 20. februara. 
  • Pavle Radic

    26.02.2021 13:48
    Partijska Propaganda
    Ovde se radi o opasnosti zloupotreba bilo čijih trauma pa i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac ne prejudicarajući tada filmu „Dara iz Jasenovca“ zloupotrebu te ne samo srpske traume, nego imajući u vidu činjenicu da živimo u sredinama zatrovanim nacionalizmima koji se hrane manipulacijama. A manipulisati sa bilo koje strane sa takvim mestom, sa žrtvama Jasenovca, morbidnost je najgore vrste. Jasenovac, njegove žrtve likvidirane na morbidne načine vapi samo za istinom bilo da je reč o istoriografiji, publicistici, literaturi, filmu, komemoracijama, politici. Laži i falsifikati sa bilo koje strane degradiraju žrtve i prizivaju nova zla. Istina i samo istina jedini je ljudski način memorisanja tog strašnog mesta i strašnih vremena. Svaki drugi pristup, pogotovo ako je u službi nacionalističkog politikantstva truje nove naraštaje, hrani stara i priziva nova zla. Manji deo javnosti smatra da je film isključivo u funkciji jačanja nacionalističke homogenizacije i produbljivanja mržnje prema Hrvatima, da ovim filmom vlast šešeljevaca i miloševićevaca zapravo traži alibi za zla koje su proizvodili devedeseti, po logici: pa eto, vidite skim smo mi bili u sukobu, vidite ko je ustvari nedužna žrtva, a ko notorni zločinac. Iskusili smo krajem prošlog veka šta znače nacionalističke generalizacije čije posledice i danas trpimo, ali nismo nista naučili iz skorašnje istorije.

    Pogotovo nije ništa naucio Ružić.
  • nisam robot

    26.02.2021 13:25
    šizofrenija
    Kakva mržnja iz 90-tih?
    ovo traje od mnogo ranije,a ne znam da li se neko od Vas"komentatora" seća osnovne škole i ekskurzije po jugoslaviji'
    e pa dragi moji šta mislite da li mi je bilo nešto jasno posle obilaska Jasenovca i odgledanog dok. filma koji se puštao nama đacima u spomen sali-pravi snimci jednog ludila.
    Žao mi je što tada sa 12-13 godina nisam nešto razumeo ili da su nam bar nastavnici pojasnili
    Žao mi je što sam dugo godina živeo u laži da je to tamo neki spomenik i.....
    i nije mi žao što i dan danas imam privezak koji sam tamo kupio-sa natpisom
    Jasenovac-700000 žrtava
    Toliko
    Treba da nam se izvinjavaju svaki dan
  • Zapata

    26.02.2021 09:41
    Ova izjava je cisto u sluzbi propagande i raspirivanje mrznje. Pa sta mislite kako ce se osecati srednjoskolac pun hormona nakon gledanja ovog filma ? Imamo profesore , neka im oni na dostojan nacin objasne. Dosta sa sirenjem mrznje iz 90tih.. trebalo bi da smo pametniji izasli iz tog perioda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.