Slika Vinsenta van Goga pre prodaje biće prvi put izložena u javnosti

Retka slika holandskog impresioniste Vinsenta van Goga koja prikazuje uličnu scenu u pariskom kvartu Monmartr će biti predstavljena javnosti prvi put pre nego što bude data na aukciju sledećeg meseca.
 Slika Vinsenta van Goga pre prodaje biće prvi put izložena u javnosti
Foto: Pixabay (ilustracija)
Aukcijska kuća Sotbi je saopštila da je delo, naslikano 1887. godine, bilo u istoj porodičnoj kolekciji više od 100 godina, van očiju javnosti. Ono će biti izloženo sledećeg meseca u Amsterdamu, Hongkongu i Parizu uoči aukcije zakazane za 25. mart u Parizu.
 
"To je važna slika iz radova Vinsenta van Goga zato što potiče iz perioda kada je živeo u Parizu sa svojim bratom Teom", rekao je za AP Etjen Elman, stručnjak iz Sotbija.
 
Van Gog se preselio u Pariz 1886. i živeo na Monmartru. On je napustio francusku prestonicu i otputovao na jug Francuske 1888. gde je živeo do smrti 1890.
 
"Pre ovoga njegove slike su mnogo tamnije… u Parizu on otkriva boju", rekao je Elman.
 
Delo "Ulična scena na Monmartru" prikazuje vetrenjaču viđenu sa ulice pod vedrim nebom, a ispred nje se vide muškarac, žena i devojčica.
 
"Pariz obeležava ovaj period… kada su vodeći impresionisti uticali na njegov rad", rekao je Elman.
 
Aukcijska kuća Sotbi saoptila je da je slika objavljena u sedam kataloga ali da nikad nije izlagana. Predstavnica druge aukcijske kuće rekla je da je slika takođe važna jer je vrlo malo tih slika je ostalo u privatnim rukama, posebno iz tog perioda i da je većina sada u muzejima. Sotbi je procenio vrednost slike na pet do osam miliona evra. Nije otkriven identitet vlasnika.
 
Ona će biti izložena u Amsterdamu od 1. do 3. marta, Hongkongu u od 9. do 12 marta i Parizu od 16. do 23. marta. Naslikana vetrenjača je uništena prilikom izgradnje avenije 1911. godine ali dve slične vetrenjače postoje i danas na Monmartru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.