Potpuno digitalno delo prodato za rekordnih 69,3 miliona dolara

Potpuno digitalno delo američkog umetnika Bipla (Beeple) prodato je za 69,3 miliona dolara, što je rekord za takvu vrstu umetničkog dela, saopštila je aukcijska kuća Kristi.
Prodaja dela "Everydays: the First 5.000 Days" - kolaža crteža i animacija svakodnevno prikupljenih tokom 5.000 dana, čini Bipla jednim od najskupljih umetnika na svetu.
 
Onlajn prodaju tog dela je pratilo rekordnih 22 miliona ljudi.
 
Bipl, čije je pravo ime Majk Vinkelman, poznat je po digitalnim projektima i saradnji, ali je tek krajem oktobra počeo da prodaje svoja dela.
 
Ta prodaja ilustruje uspon nove tehnologije za potvrdu autentičnosti uz upotrebu "blokčejna", koji se koristi za kriptovalute. Taj "blokčejn" se pokazao kao "čudesni lek protiv kopija", jer su kopije bile jedna od kočnica u razvoju digitalne umetnosti.
 
To omogućava plasiranje dela i gotovo svega što se može zamisliti na internetu - od muzičkih albuma do tvitova ličnosti, u obliku "nezamenljivog tokena" (non-fungible token - NFT). Na taj način su digitalni projekti autentični.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.