Upravnici uputili apel: Ne zatvarajte pozorišta

Dobar deo upravnika beogradskih i srpskih pozorišta uputilo je otvoreno pismo Kriznom štabu uz molbu da razmotre mogućnost izuzimanja pozorišta iz mera po kojima se zatvaraju sve ustanove kulture, usled pandemije.
Upravnici uputili apel: Ne zatvarajte pozorišta
Foto: 021.rs
Potpisnici su Tamara Vučković, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Novica Antić, direktor Ateljea 212, Jug Radivojević, prvi čovek Beogradskog dramskog pozorišta, Aleksandar Đaja ispred Pozorišta na Terazijama, Svetislav Goncić, direktor Teatra Vuk i Miloš Latinović, upravnik Bitef teatra.
 
Takođe ovoj inicijativi su se priključili i Zoran Đerić, direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta Niš. 
 
U apelu se između ostalog kaže da su direktori teatara veoma svesni krajnje ozbiljne situacije zbog ponovnog skoka broja zaraženih i da podržavaju sve napore koje Krizni štab preduzima na suzbijanju ove nezaustavljive pandemije, zajedno sa Vladom Srbije. Smatraju, međutim, da bi teatri trebalo da budu preskočeni u svim narednim merama iz više razloga.
 
"Pozorišta već od samog početka pandemije vrlo rigorozno sprovode propisane mere, a posebno ograničeni broj gledalaca koji čini 30% kapaciteta sale, upotrebu zaštitnih maski, distancu između sedišta, mere dezinfekcije, testiranje zaposlenih, posebno svih glumaca, proceduru ulaska i izlaska publike, skraćenog radnog vremena do 21 čas", stoji u otvorenom pismu.
 
Navode i da je većina zaposlenih u pozorištima vakcinisana.
 
Upravnici podsećaju da publika u pozorištima krajnje disciplinovano poštuje mere, da tamo nema bliskog kontakta, niti prodaje napitaka i hrane, da svi nose maske tokom predstave i ne zadržavaju se u foajeima i ostalim prostorima, već odmah nakon predstave napuštaju objekat.
 
Naglašavaju da je psihološki efekat koji predstave u ovoj situaciji imaju nezanemarljiv, jer publika makar na sat-dva može da se opusti i zaboravi na situaciju u kojoj ceo narod živi već godinu dana i koja na svima ostavlja duboke tragove.
 
"Imajuću u vidu ove činjenice, molimo Vas da razmotrite naš zahtev, a mi upravnici pozorišta pridružujemo se Vašim naporima time što ćemo igrati predstave i učinićemo sve što možemo da Vam pomognemo u ovim teškim trenucima", zaključuje se u otvorenom pismu predstavnika pozorišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.