Svetski dan pozorišta: "Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde"

Slavna britanska glumica Helen Miren autorka je tradicionalne poruke koja će danas biti pročitana u svim teatrima planete na Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta od 1962. godine, a u kojoj ističe da pozorišna kultura nikada neće biti ugušena i da će ponovo procvetati.
Svetski dan pozorišta: "Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde"
Foto: 021.rs
Taj dan ustanovio je Međunarodni pozorišni institut (MPI), koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za pozorište i izvođačke umetnosti.
 
Svake godine neko od znamenitih pozorišnih umetnika napiše poruku kolegama u pozorištu i čitavom svetu, koja se tog dana čita u svim teatrima pre početka predstave, a ove godine poruku svetu je napisala čuvena engleska pozorišna, filmska i televizijska glumica i dobitnica Oskara Helen Miren.
 
"Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu", stoji u govoru Helen Miren.
 
Ona navodi da ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti.
 
"Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam", poručuje Helen Miren.
 
Svetski dan pozorišta se obeležava već 60 godina svakog 27. marta, a od 2011. je uključen i Svetski dan pantomime svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa, na inicijativu srpskog glumca Marka Stojanovića, predsednika Svetske organizacije pantomimičara (SOP) i Ofera Bluma.
 
Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se obeležava Svetska nedelja predstava koja počinje 20. marta Svetskim danom dečijeg pozorišta, nastavlja se Svetskim danom lutkarstva 21. marta, a onda Svetskim danom pantomime 22. i završava 27. marta Svetskim danom pozorišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.