Umro Lari Mekmartri, pisac scenarija za "Planinu Broukbek" i romana "Usamljena golubica"

Američki pisac Lari Mekmartri (Larry McMurtry) proslavljen kao koautor scenarija za film "Planina Broukbek" (Brokeback Mountain) umro je u 85. godini, javila je njegova agentkinja.
On je umro od srčanog udara, rekla je Amanda Lundberg i dodala da je bio okružen bližnjima, među kojima su njegova dugogodišnja partnerka u pisanju Dijana Osana, supruga Norma Fej, kao i sin i unuk. Biće sahranjen u svom rodnom Teksasu.
 
Lari Mekmartri podelio je 2006. godine sa Dijanom Osanom Oskara za scenario za "Planinu Broukbek", adaptaciju novele Ani Pru u kojoj se taj teksaški pisac ponovo vratio vesternu, svom omiljenom žanru, kroz ljubavnu priču dva kauboja.
 
Priča je očarala publiku i donela filmu "Planina Broukbek" ogroman uspeh u bioskopskim salama. Film je osvojio Oskare za scenario i za najbolju režiju (reditelj Ang Li) i nominaciju za najbolji film.
 
Mekmartri je napisao tridesetak romana, među kojima i uspešni roman "Usamljena golubica" (Lonesome Dove) i više od 40 scenarija.
 
Njegov roman "Vreme nežnosti" (Terms of Endearment) adaptiran je u istoimeni film sa Širli Maklejn, Džekom Nikolsonom i Debrom Vinger i dobio Oskara za najbolji film.
 
Obožavatelj knjiga, pisac je krajem 1980-ih otvorio jednu od najvećih nezavisnih knjižara u SAD u malom teksaškom gradu Arčer Siti, gde je rođen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.