Za kulturno dobro izuzetnog značaja proglašeno 720 knjiga

Ukupno 720 knjiga i rukopisa stare i retke bibliotečke građe proglašeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja, navodi se u odluci Vlade Srbije.
Za kulturno dobro izuzetnog značaja proglašeno 720 knjiga
Foto: Pixabay (ilustracija)
Najstariji deo bibliotečke građe zaštićene kao kulturno dobro od izuzetnog značaja je rukopis šest listova Mineja službenog za decembar iz Hilandara ili Kareje koji je datiran na treću deceniju 14. veka, a čuva se u Zavičajnom muzeju Jagodine.
 
Na spisku je i više knjiga štampanih 1800. godine i jedna za koju se pretpostavlja da je nastala do 1810.
 
Bibliotečka građa se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, bibliotekama Matice srpske i Grada Beograda, Zavičajnom muzeju Jagodina, Resavskoj biblioteci Svilajnac i Manastiru Kaona.
 
Odluka objavljena u Službenom glasniku sadrži spisak svih dela.
  • g pen

    13.04.2021 06:38
    Moze li podatak gde su stampane knjige? Ima zasto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.