Održana komemoracija povodom smrti Feđe Stojanovića

Feđa Stojanović bio je odličan glumac, bio je tih, sveden, pouzdan i tačan, studiozan, vrlo obrazovan, obožavao je svoje pozorište koje mu je bilo druga kuća, rečeno je na komemoraciji u Ateljeu 212.
Održana komemoracija povodom smrti Feđe Stojanovića
Foto: Pixabay (ilustracija)
Rediteljka Milica Kralj rekla je da "u glumačkom svetu, u abecedi glumačke umetnosti, u azbuci Ateljea 212 jedno slovo, suvereno, pripada Feđi Stojanoviću".
 
Ona je navela da je "stub i uzor njene prve pozorišne porodice Feđa Stojanović", koji je deset godina igrao glavnu ulogu u njenoj diplomskoj predstavi.
 
"Želim da u ime svih nas koji smo prve korake u ovoj maratonskoj, teatarskoj ili umetničkoj trci činili uz Feđu, kojima je on bio kičma prve umetničke porodice, glasno kažem - mi smo baš imali sreće", rekla je Milica Kralj.
 
Ona je istakla da je Feđa bio pouzdan, autoritativan, posvećen, strog i kritičan, ali i blag, otvoren, šarmantan i uvek spreman za šalu.   
 
Glumac Branislav Trifunović je, u ime svih mladih kolega, zahvalio Feđi Stojanoviću "za radost, za emociju, hrabrost, što je slušao njihove gluposti, što ih je pustio u svoje društvo da bi se i oni osećali moćnijima".
 
"Hvala ti za pesme što si nam pevao, hvala ti za one splavove sa ribarima koje više nikad nismo mogli da nađemo, hvala ti što si uvek bio uz nas, što si bio toliko darovit i nenametljiv. Hvala ti što smo uvek mogli da se oslonimo na tebe", rekao je Trifunović. 
 
Stojanović je rođen u Aleksincu 1948. godine, a diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Bio je stalni član Ateljea 212 od 1973. godine.
 
Radio je kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti BK Univerziteta.
 
Odigrao je veliki broj uloga u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Madlenijanumu, Malom pozorištu "Duško Radović", Pozorištu "Boško Buha", a poznat je i po brojim ulogama u filmovima i TV serijama.
 
Stojanović je preminuo posle duže bolesti u 74. godini u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.