Komemoracija Miri Furlan u JDP: Borac protiv fašizma i deoba

Komemoracija glumici Miri Furlan održana je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
Komemoracija Miri Furlan u JDP: Borac protiv fašizma i deoba
Foto: Pixabay (ilustracija)
Svojim govorima oprostili su se od nje njene kolege i prijatelji Žarko Laušević, Vojislav Brajović, Slobodan Unkovski, Goran Marković, Miki Manojlović, Olja Bećković, a emitovani su i snimci njenih nastupa, kao i delovi intervjua.
 
Poslednji pozdrav glumici uputile su u video porukama i njene kolege iz SAD Bil Mumu, Piter Đurasik i Klaudija Kristijan.
 
Komemoraciji su prisustvovale brojne njene kolege poput Branka Cvejića, Mirjane Karanović, Anice Dobre, Rade Đuričin, Jelene Stupljanin… Poslednji pozdrav sa pozornice uputila je i upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović, a zatim i glumice Jasna Đuričić i Anita Mančić.
 
Mira Furlan bila je pridruženi član JDP-a pre odlaska u SAD. Igrala je u kultnim "Pozorišnim iluzijama", u režiji Slobodana Unkovskog, a u JDP-u se trenutno igra njena drama "Dok nas smrt ne razdvoji" u režiji Predraga Mikija Manojlovića.
 
Glumac Voja Brajović u svom govoru je rekao da je bilo privilegija raditi sa umetnicom poput Furlan, koja je "imala zaduženje da se bori za pravdu i istinu, a opet da doživi takvu nepravdu. Borac pritiv fašizma i deoba".
 
Na komemoraciji su emitovane video poruke glumca Žarka Lauševića i reditelja Slobodana Unkovskog. Laušević je kazao da je Mira Furlan bila "plave krvi".
 
"I na sceni van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj je potkazivala. Nije je mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija. Osmeh, idemo dalje. Plemkinja. Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid. Mislim da se i smrt postidela", rekao je Laušević.
 
Miki Manojlović navao je da je Mira Furlan ogromna glumica.
 
"Slobodnih misli bez kalkulacija i pisac ogromnog vokabulara. Odgovore ima, ali ih retko daje. Uranja u suštinu ovog paklenog raja u kom živimo. Za nju ne postoji pravilo koje Branko Miljković zove osrednjost", dodao je on.
 
Mira Furlan je umrla 20. januara u Los Anđelesu u 66. godini od posledica infekcije virusom Zapadnog Nila.
 
Rođena je 1955. u Zagrebu. Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Jugoslaviji, poznata po ulogama u filmovima "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, i "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića. Glumila je i u filmovima "U raljama života" (1984), "Braća po materi" (1988) i "Gluvi barut" (1990) i serijama "Velo misto", "Smogovci" i "Bolji život".
 
U novembru 1991. godine Furlan je sa mužem Goranom Gajićem emigrirala iz Jugoslavije u SAD, posle pritisaka kojima je bila izložena.
 
U SAD je bila poznata po ulogama u serijama "Vavilon 5" i "Izgubljeni". Po završetku rata na prostoru bivše Jugoslavije, igrala je i u filmu "Turneja" (2008) Gorana Markovića i seriji "Vratiće se rode".
  • .

    12.05.2021 18:40
    Prelepa i predivna osoba.
    Kakva steta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.