Otvoren paviljon Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Ministarka kulture Maja Gojković danas je otvorila paviljon Srbije na 17. Medjunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji, sa postavkom projekta o Boru, "Osmi kilometar".
Otvoren paviljon Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji
Foto: Pixabay
Projekat je deo autorskog tima "Moderni u Beogradu" koji čine arhitekte Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Djordjević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.
 
Maja Gojković je istakla da ta postavka uverljivo svedoči o tome da je Srbija još jednom pokazala da stvaralaštvom i imaginacijom može da pruži vredan doprinos u suočavanju sa globalnim pitanjima našeg vremena.   
 
"U tom pogledu, pored predstavljanja nacionalne arhitekture na međunarodnoj sceni, 'Osmi kilometar' istovremeno potvrđuje vizionarsku ulogu umetnosti. Ta uloga joj daje moć da u teškoćama i izazovima svog vremena pronađe izvor inspiracije i da, čak i u onom što deluje potrošeno, razvije klicu novog", navela je Gojković.
 
Ministarka je ocenila da izložba tima koji čini osam mladih i talentovanih arhitekata na višeslojan način odgovara na ovogodišnji slogan Bijenala "Кako ćemo živeti zajedno?".  
 
"Odgovor na to pitanje, kroz umetnički koncept izložbe, predstavlja iskorak u prostor post-industrijskog grada Bora, u kome se metaforično nudi i nagoveštaj budućih rešenja urbanog razvoja", primetila je Gojković.
 
Кomesar izložbe Slobodan Jović rekao je da je tema "Кako ćemo živeti zajedno?", Hašima Sarkisa, kustosa 17. Medjunarodnog bijenala arhitekture, od 2019. godine, kada je postavljena, do danas dobila nova značenja i nova čitanja, a da je ukazala na urgentnu potrebu za novim promišljanjima o gradskoj sredini.
 
"Grad možemo posmatrati kao društveni dogovor, a ubrzanje u promišljanju novog društvenog dogovora mora biti jednako ubrzanju tehnološkog razvoja, sve negativnijeg uticaja čoveka na životnu sredinu i konstantnih društvenih promena", rekao je Jović i dodao da grad definišu i kultura i identitet ljudi koji u njemu žive.
 
 
 
Ispred osam mladih autora izložbe obratila se Dalia Dukanac koja je istakla da su na temu Bijenala odgovorili na primeru Grada Bora, koji se razvijao u zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom delatnošću – rudarstvom i objasnila da stanovnici Bora u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor ka jugu.
 
Precizirala je da je odatle potekla tema projekta "Osmi kilometar", koji predstavlja budućnost grada Bora na metaforičkom nivou.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.