Preminuo Ned Biti, "najzauzetiji glumac u Holivudu"

Glumac Ned Biti, svojevremeno nazvan "najzauzetijim glumcem u Holivudu" sa više od 160 filmskih i televizijskih uloga, preminuo je u 84. godini.
Preminuo Ned Biti, "najzauzetiji glumac u Holivudu"
Foto: Youtube (Mandatory, Screenshot)
Biti je rođen u Kentakiju, a još kao dete glumio je u pozorišnim predstavama i pevao u horovima da zaradi džeparac.
 
Posle dugogodišnje pozorišne karijere, prvu veliku ulogu na filmu imao je u trileru "Oslobađanje", u kojem je glumio jednog od četvorice gradskih momaka koji odlaze za vikend na rafting, koji će se pretvoriti u najgoru noćnu moru.
 
Za ulogu u ostvarenju "TV mreža" iz 1976. godine nominovan je za Oskara za najbolju sporednu ulogu, a dve godine kasnije glumio je Otisa u blokbasteru "Supermen".
 
Prozvan je "najzauzetijim glumcem u Holivudu", što najbolje ilustruje ogroman broj uloga na filmu i TV-u.
 
Neke od najznačajnijih od više od 160 uloga u karijeri imao je u filmovima "Svi predsednikovi ljudi", "Igračke", "Isterivač đavola 2", "Rudi", "Običan slučaj", "Rat Čarlija Vilsona"...
 
Poznat je i po ulozi Stenlija Bolandera u seriji "Odeljenje za ubistva", a pozajmljivao je glas i animiranim likovima u "Priči o igračkama" i "Rangu".
  • Z

    15.06.2021 09:13
    RIP
  • Ilo

    14.06.2021 20:42
    Neko veče bio film sa njim, Prelude to a kiss, simpatičan film. Bio je dobar glumac.
  • filmofil

    14.06.2021 20:23
    Bas je bio faca. Rip legendo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.