Izložba posvećena Rodenu i Pikasu u dva pariska muzeja traje do januara

Dva velikana moderne umetnosti koja su uzdrmala norme, Ogist Roden i Pablo Pikaso, prvi put se suočavaju na izložbi u dva pariska muzeja posvećena njihovom opusu.
Izložba posvećena Rodenu i Pikasu u dva pariska muzeja traje do januara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Dvostruka izložba, odložena zbog epidemije korona virusa, trajaće do januara iduće godine.
 
Na izložbi je predstavljeno više od 500 dela dvojice umetnika - skulpture, platna, crteži i fotografije.
 
Izazov je bio smeo jer Pikaso (1881-1973) nije direktno inspirisan Rodenom (1840-1917) kojeg možda nikada nije lično upoznao iako su imali zajedničke prijatelje.
 
"Postoje mnogo zajedničkih tačaka u odnosu prema prirodi, erotizmu i vizije ljudske sudbine, iako njih dvojica nisu iz iste škole i iste generacije", rekao je kustos zadužen za deo izložbe u muzeju posvećenom Rodenu.
 
Izložba u muzeju Roden više se odnosi na poređenje dvojice umetnika, dok deo izložbe u muzeju Pikaso prati njihov kreativni proces.
 
Ogist Roden se smatra jednim od najznačajnijih vajara sa kraja 19. veka i početka 20. veka. U muzeju o Rodenu nalaze se njegova poznata dela "Mislilac", "Poljubac" i "Kapija zla".
 
Pikaso je bio svestrani umetnik - slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, a proveo je polovinu života u Francuskoj. Smatra se jednim od najvećih i najplodnijih slikara svih vremena.
 
Pariski muzej o Pikasu posvećen je tom španskom umetniku ali i drugim umetnicima s njim povezanim, među kojima su Žorž Brak, Salvador Dali i Marsel Dišan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.