Španski filmski festival uvodi rodno neutralne nagrade

Španski međunarodni filmski festival u San Sebastijanu objavio je da će glumačke nagrade ove godine prvi put biti rodno neutralne.
Španski filmski festival uvodi rodno neutralne nagrade
Foto: Pixabay
Srebrnu školjku za najboljeg glumca i najbolju glumicu trebalo bi da zameni Srebrna školjka za najbolje izvedenu glavnu izvedbu i za najbolju sporednu izvedbu na festivalu u septembru, saopštili su organizatori.
 
Sličan korak je preduzeo i Berlinski filmski festival, održan prošlog marta.
 
"Promena proizilazi iz uverenja da pol, društvena i politička pripadnost, više nije kriterijum koji sledimo da bismo razlikovali izvedbe", rekao je direktor festivala Hose Luis Rebordinos.
 
On je rekao da će jedini kriterijum žirija biti da napravi razliku između dobrih i loših izvedbi.
 
Organizatori su izrazili uverednje da će ovogodišnji festival ličiti na one pre pandemije kovida19. Iako će neka ograničenja verovatno biti na snazi, festival namerava da poveća broj projekcija i kapacitet mesta u bioskopima u odnosu na prošlu godinu, i da nadoknadi malo glamura na crvenom tepihu.
 
Međunarodni filmski festival u San Sebastijanu, 69. po redu, održaće se od 17. do 25. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.