Uništena Rembrantova slika obnovljena zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

Više od 300 godina posle vandalizma, veštačka inteligencija priskočila je u pomoć Rembrantovoj "Noćnoj straži" kako bi rekonstruisala oštećene delove.
Uništena Rembrantova slika obnovljena zahvaljujući veštačkoj inteligenciji
Foto: Pixabay
Ta kolosalana slika, među najpoznatijim na svetu, sada je u originalnom formatu zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Naučnici su na osnovu male kopije dela iz 17. veka uspeli da obnove izgubljene komade slike. Ti delovi su potom štampani i stavljeni na remek-delo.
 
"Zaista je uzbudljivo gledati sliku", izjavio je direktor Rajksmuzeum u Amsterdamu Tako Dibits.
 
Rekonstrukcija otkriva dinamičnost Rembrantove originalne kompozicije. Prebacuje se sa sredine slike na stranu prema dva glavna lika, kapetana buržoaske amsterdamske milicije Fransa Baninga Koka i njegovog poručnika Vilemam van Rujtenburka, rekao je Dibtis.
 
Muzej, koji je nedavno ponovno otvoren, zadržaće te rekonstruisane panele tri meseca u okviru velike obnove dela, preduzete 2019. godine i direktno emitovane na Internetu.
 
Umetnik je delo naslikao 1642. godine i u pitanju je tehnika ulja na platnu. Slika 3,8 metara sa 4,5 metara, teška je 337 kilograma. Poslednja restauracija je bila 1975. godine kada ju je posetilac muzeja nožem izgrebao.
 
Rembrant van Rajn (1606-1669) spada u najznačajnije slikare baroka. Najpoznatija njegova dela su, pored "Noćne straže", "Jevrejska nevesta", "Ana i Tobija", "Žena uhvaćena u preljubi", "Čas anatomije doktora Tulpa", "Skidanje s krsta", kao i 36 autoportreta.

Teme

slika

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.