Počinje uvodni filmski program Festivala na Paliću

Predfestivalski program Festivala Evropskog filma Palić počinje danas i trajaće do 9. jula.
Počinje uvodni filmski program Festivala na Paliću
Foto: 021.rs
Program se održava u bioskopu "Eurocinema" u Subotici, gde će biti predstavljene selekcije "Best of Europe" i "Europe 4 kids", kao uvertira za čuveni festival koji će trajati od 17. do 23. jula.
 
Selekcija "Best of Europe" čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, a u ovom izdanju biće prikazano sedam filmova iz Rusije, Danske, Poljske, Nemačke, Švedske, Francuske i Češke.
 
Na repertoaru će biti ostvarenja "Časovi persijskog" Vadima Perelmana, "Još jedna tura" Tomasa Vinterberga, "Telo Hristovo" Jana Komase, "Berlin Aleksanderplac" Burhana Kurbanija, "O beskonačnosti" Roja Andersona, "Istina" Hirokazu Koreede i "Šarlatan" Agnješke Holand.
 
Festival evropskog filma Palić ove godine je prvi put uveo selekciju "Europe 4 kids", u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Nemačke, Norveške, Češke, Belgije, Švedske, i Severne Makedonije.
 
Publika će tako moći da pogleda naslove - "Kućni patuljci - operacija kolačići" Ute fon Munhov-Pol, "Kapetan Sabljozubi i magični diijamant" Razmusa A. Sivertsena, "Pat i mat - majstorske avanture" Mareka Beneša, "Moja porodica i vuk", "Bezrepi Pele" Kristijana Rajtelniusa, makedonski "Stela" Stojana Vujičića i "Viking Vik i čarobni mač" u režiji Erika Kazea.
 
Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica koji organizuje festival, o ovoj selekciji je rekao da je direkcija Festivala na Paliću svesna potrebe da se najmlađa publika okrene filmskoj umetnosti od najranijeg uzrasta.
 
Zato u predfestivalskom programu prikazuju evropske bioskopske hitove za decu, a tokom centralne manifestacije će imati radionicu "Kako se gleda film - mala škola bontona" i prezentaciju festivala "Multi Most", gde se prikazuju ostvarenja, gde su autori deca.
 
Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine, zamišljen u formi malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, da bi kasnije izrastao u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala.
 
Od 2003. godine postaje Festival evropskog filma Palić koji promoviše stvaralaštvo evropskih autora kroz okupljanje najvažnijih umetnika Evrope.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.