Lopovi pokušali da ukradu Moneovu sliku vrednu preko milion evra

Dva muškarca pokušala su da ukradu sliku Kloda Monea iz muzeja u Holandiji vrednu najmanje 1,16 miliona evra, saopštila je tamošnja policija.
Lopovi pokušali da ukradu Moneovu sliku vrednu preko milion evra
Foto: Pixabay (ilustracija)
Lopovi su ispalili dva hica u Zans muzeju u Zandamu, gradu severno od Amsterdama, ali srećom, niko nije povređen i pobegli su praznih ruku, prenosi Euronews Srbija.
 
Ulje na platnu, Moneov "Forzan i Vesterhem", trenutno je na ispitivanju, kako bi se utvrdilo da li je slika na bilo koji način oštećena.
 
Pokušaj pljačke desio se oko pola jedanaest pre podneva u nedelju, 15. avgusta.
 
"S olakšanjem možemo da kažemo da niko nije povređen i da nisu uspeli ništa da ukradu", rekla je Marijeke Fervej, vršilac dužnosti direktora za CNN, dodajući da je osoblje "šokirano" ovim incidentom.
 
Muzej je sliku sa brodićima na reci Zan otkupio 2015. godine po ceni od 1,16 miliona evra. 
 
Mone je naslikao brodiće prilikom posete Zandamu 1871. godine posmatrajući luku iz hotelske sobe u kojoj je odsedao sa ženom i sinom tokom četiri meseca.
 
Zandam je za Monea bio veliki izvor inspiracije i u njemu je naslikao 25 slika i devet crteža. 
 
U pismu koje je uputio svom prijatelju, slikaru Kamiju Pisarou, Mone je napisao da u Zandamu ima dovoljno tema "da slika do kraja života", opisujući vetrenjače, raznobojne kuće i "prelepe brodiće". 
 
Osumnjičeni za krađu slike su u bekstvu, a holandska policija pozvala je očevice da se jave i pomognu im u istrazi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.