Preminuo čuveni kompozitor Mikis Teodorakis, otac sirtakija

Grčki kompozitor Mikis Teodorakis, najpoznatiji svetskoj javnosti po muzici iz filma Grk Zorba, preminuo je danas u Atini u 96. godini, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.
"Danas smo izgubili deo grčke duše", poručila je ministarka Lina Mendoni.
 
Rođen je 29. jula 1925. godine na ostrvu Hios u Grčkoj. Od mladosti je bio fasciniran muzikom, bio je samouk, i još kao dete je pisao pesme, iako nije imao instrumente.
 
Nakon aktivnog učešća u otporu protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, kada je teško mučen, upisuje se na Atinski Konzervatorijum u klasu Filoktitisa Ekonomidisa, a kasnije i na Konzervatorijum u Parizu, gde uči muzičku analizu u klasi Olivijea Mesaiena i dirigovanje kod Ežena Bigoa.
 
Njegova prva simfonijska dela, Koncert za klavir, Prva Svita, Prva Simfonija su doživele međunarodni uspeh.
 
Zlatnu medalju na Moskovskom Muzičkom Festivalu osvaja 1957. godine, a 1959. ga Darius Milo predlaže za Američku Kopli Muzičku nagradu za Najboljeg kompozitora godine nakon praizvedbe njegovog baleta Antigona u Kraljevskoj Operi Kovent Garden u Londonu.
 
Teodorakis je svetsku slavu stekao radeći muziku za filmove "Grk Zorba", "Z" (1969) i "Serpiko" (1973).
 
Njegove pesme izvodili su i Bitlsi i Edit Pjaf.
 
Njegov opus obuhvata i simfonijsku i grčku narodnu muziku, iz koje je crpeo najviše inspiracije.
  • y

    07.01.2022 00:01
    y
    Njemu je dodeljenja nagrada pocasnog gradjanina NS, u znak zahvalnosti za ustupanje licence za izvodjenje baleta SNP.
  • Vilenjak

    02.09.2021 13:53
    Imao je vanredni dar i dug vek. Slušaće ljudi muziku i uživati,većina neće znati ko je to komponovao. U tome je veličina. Večan pomen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.