Novo izdanje "Sluškinjine priče": Knjiga koja ne može da izgori

Kada je prvi put objavljen 1985, antiutopijski roman "Sluškinjina priča" kanadske književnice Margaret Atvud privukao je pažnju čitalaca iz svih krajeva sveta.
 Novo izdanje "Sluškinjine priče": Knjiga koja ne može da izgori
Foto: Youtube (Penguin Random House, Screenshot)

Tu pažnju je zaslužio svojom zanimljivom pričom o budućnosti u kojoj Amerikom vlada totalitarni, patrijarhalni i teokratski režim, koji potrebe žena stavlja na poslednje mesto i koristi ih isključivo za rađanje. 

Roman je naročito došao u žižu javnosti nakon što je 2017. pretvoren u veoma uspešnu seriju, a danas se često pominje u kontekstu dnevnopolitičkih tema, zajedno sa remek-delima istog žanra, romanima 1984 i Farenhajt 451.

U vremenu u kome se, nažalost, knjige i dalje zabranjuju (ali i pale), kako u autokratijama, tako i demokratijama, izdavač Penguin Random House došao je na ideju da objavi novo izdanje Sluškinjine priče, koje je, verovali ili ne, nemoguće spaliti! U izradi knjige je korišćena specijalna aluminijumska folija, koja se upotrebljava za filmske reflektore, i izdržava veoma visoke temperature, kao i drugi nezapaljivi materijali.
 
 
Snimljen je i promo video u kome Margaret Atvud sa bacačem plamena uzalud pokušava da spali novo izdanje Sluškinjine priče, koji možete pogledati u produžetku.
 
Nezapaljivo izdanje slavnog romana je moguće kupiti na aukciji koja traje do 7. juna. Trenutno se nudi 70.000 dolara za knjigu, a svi prihodi od prodaje završiće na računu organizacije PEN America, koja podržava slobodu misli i izražavanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.