Preminuo dirigent Ljubiša Lazarević

U Beogradu je u 90. godini preminuo dirigent Ljubiša Lazarević. Gotovo ceo radni vek proveo je u Pozorištu na Terazijama gde je ostvario više od 30 premijera.
Preminuo dirigent Ljubiša Lazarević
Foto: Pixabay
Ljubiša Lazarević rođen je 1933. godine u Somboru. 
Gimnaziju je završio u Vršcu, a dalje školovanje nastavio na Muzičkoj akademiji u Beogradu najpre na teoretskom, a zatim i na odseku za dirigovanje. Kao student generacije, dobija stipendiju za usavršavanje na polju mjuzikla i operete u Beču.
 
Dirigovao je brojnim horovima i radio kao profesor u Muzičkoj školi "Vojislav Vučković".
Posle Drugog svetskog rata, volontirao je po sirotištima i to je bilo presudno da shvati moć muzike i da će ona biti njegov život.
 
Najveći deo života proveo je u Pozorištu na Terazijama sa željom da postavi mjuzikl i operetu na stalni repertoar i time doprinese u stvaranju prvog i jedinog muzičkog pozorišta na Balkanu. Svoju prvu premijeru imao je 1963. godine (Put oko sveta).
 
Od opereta Franca Lehara Vesela udovica i Kneginje čardaša, preko mjuzikala Priča iz zapadnog kvarta, Violinista na krovu, Cigani lete u nebo, Čovek od La Manče, Splitski akvarel, Večiti studenti, Moj dečko, koji su bili praizvedbe na ovim prostorima, nizali su se brojni domaći i strani mjuzikli u kojima je sarađivao sa velikim rediteljima i koreografima i za te projekte bivao višestruko nagrađivan i proglašavan za istaknutog umetnika. Za mnoge je radio orkestracije i prepeve songova na srpski jezik.
 
Kao zreo umetnik, postavlja predstave Violinista na krovu i Čovek od La Manče i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a uspešno se bavio i pedagogijom na katedri glume u Novom Sadu i na BK akademiji u Beogradu. Otac je sina Slobodana i ćerke Mine.
 
Ispraćaj Ljubiše Lazarevića je u četvrtak, 17. novembra, na Novom groblju u Beogradu u 11.15, a komemoracija će biti održana naknadno, saopštilo je Pozorište na Terazijama.

Teme

smrt

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.