Filmu "Gligorićeva Mar del Plata - kraljeva indijska varijanta" nagrada u Milanu

Kratkometražni dokumentarni film iz Srbije "Gligorićeva Mar del Plata - Kraljeva indijska varijanta", producenta Ognjena Rakčevića, osvojio je specijalnu nagradu u Milanu.
Filmu "Gligorićeva Mar del Plata - kraljeva indijska varijanta" nagrada u Milanu
Foto: Pixabay
Film je osvojio specijalnu nagradu u svojoj kategoriji na 40. Festivalu sportskog filma FICTS u Milanu, saopšteno je danas.
Film govori o varijanti kraljeve indijske odbrane u šahu, koju je osmislio šahista iz Srbije Svetozar Gligorić 1953. godine, a koja se i dalje igra na šahovskim turnirima.
Rakčević je docent na Katedri za filmsku i TV produkciju, a film je realizovan pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića.
 
Film je dobio značajnu podršku pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.
 
"Zvučna pozadina filma je u potpunosti delo Svetozara Gligorića i to tako što je od mnogobrojnih Gligorićevih intervjua, izmontiran glas naratora, a njegova originalno komponovana muzika iskorišćena je za muziku u filmu. Tokom gledanja filma, a na posebno određenim mestima, gledaoci će imati mogućnost da se upoznaju i sa ličnim Gligorićevim fotografijama, njegovim šahovskim partijama i intervjuima, ali i njegovim muzičkim stvaralaštvom", navodi se u saopštenju.
 
Film je dostupan na sajtu www.gliga.rs.
  • Bebe

    17.11.2022 17:13
    Lepota
    Hvala portalu 021!!
    Lepa vest!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.