Preminuo Puriša Đorđević

Reditelj Mladomir Puriša Đorđević umro je danas u 98. godini.
Autor kultnih ostvarenja naše kinematografije kakva su "San", "Jutro", "Podne", "Trener", preminuo je nakon kratke i teške bolesti, piše portal Nova.rs.
Mladomir Puriša Đorđević rođen je 1924. godine.
Kao novinar počeo je rad u Politici 1946. godine.
 
Od 1947. je radio na Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova. Snimio je oko 50 kratkih i 20 dugometražnih filmova. Autor je deset romana, a poslednja knjiga "Uliks" izašla je zimus u izdanju "Gradca". Kao glumac je igrao u filmu "Jug jugoistok" (2005).
 
Oženio se 1960. godine Milenom Dravić, a kasnije su se razveli. Iz drugog braka ima ćerku Lidiju, udatu za Rašu Andrića.
 
Pre nekoliko meseci je počeo da režira ekranizaciju romana "Usta puna zemlje" Branimira Šćepanovića. Nažalost, nije mogao da ga završi.

Teme

smrt
  • Branislav

    23.11.2022 23:03
    Ziveo skoro jedan vek...vecni spomen...
  • S(oja)P(roja)S(oja)

    23.11.2022 21:10
    Hvala Ti do neba.
    Gospdin, šmeker, Partizan! Sve ostalo je manje važno. I bio je pravi Srbin, a celi život živeo u Srbiji. Šteta što je umro kad i M. Danojlić, Francuz, član SANU. Za Punišu nema mesta među "besmrtnicima".
  • Liman

    23.11.2022 20:31
    Da, hvala mu baš za sve!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.