VIDEO "Trougao tuge": Evropski Oskar za Kanskog pobednika

Na 35. dodeli Evropskih filmskih nagrada, održanoj u Rejkjaviku, trijumfovao je film "Trougao tuge", švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

Ovogodišnji Kanski pobednik sada je i zvanično na tronu Starog kontinenta. 

Najbolji evropski film u 2022. godini, "Trougao tuge", urnebesna je satira o krahu zapadne civilizacije, hipokriziji, licemernom kapitalizmu, klasnom raslojavanju i to iz pera jednog od najboljih evropskih autora današnjice, prenosi RTS.

Ruben Ostlund je zahvaljujući otrovnoj crnohumornoj priči o surovosti globalnih bogataša, banalnoj kulturi mode, besmislenom uticaju društvenih mreža proglašen i najboljim rediteljem i scenaristom.
 
Jedna od zvezda "Trougla tuge", Zlatko Burić, hrvatski glumac sa bogatom danskom karijerom, koji u filmu igra ruskog oligarha, proglašen je najboljim evropskim glumcem u 2022.
 
"Pokušavao sam da dam najbolje što sam mogao. Neverovatna ekipa 'Trougla tuge' dala mi je toliko moći. Hvala i svim prijateljima sa kojima sam počeo da igram u pozorištu u Jugoslaviji, verujem u kolektivni rad", rekao je Burić za RTS.
 
 
Viki Krips iz Luksemburga osvojila je nagradu za najbolju glumicu, za ulogu u kostimiranoj drami "Korset", a nagradu je posvetila svim ženama u svetu čiji glas treba da se čuje.
 
Najbolje evropska komedija u 2022. je "Dobri šef", Fernanda Leona de Aranoa, a najbolji dokumentarac je "Marijupolj 2" litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičijusa, koji je poginuo u pokušaju da napusti grad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.