Pronađen deo nakita ukradenog iz muzeja u Drezdenu 2019. godine

Nemačke vlasti saopštile su da su povratile veliki deo blaga iz 18. veka koje je ukradeno iz muzeja Zeleni trezor u Drezdenu u spektakularnoj krađi pre više od tri godine.
Tužioci i policija su u saopštenju naveli da su u Berlinu pronašli 31 predmet, među kojima je i "nekoliko delova za koje se čini da su kompletni".
Predmeti su prevezeni u Drezden gde policija, a potom i zvaničnici koji nadgledaju gradske umetničke kolekcije planiraju da provere njihovu autentičnost i da ispitaju da li su očuvani.
Neki bitni predmeti još uvek nisu pronađeni, saopštile su vlasti ali nisu dale informacije o tome  gde su tačno predmeti pronađeni i u kojim okolnostima.
 
U saopštenju se navodi da su pronalasku prethodili razgovori tužilaca i odbrane tokom suđenja za krađu, o mogućem sporazumu kojim je omogućen dogovor o vraćanju ukradenih stvari.
 
U januaru je u Drezdenu počelo suđenje šestorici optuženih za pljačku i podmetanje požara 25. novembra 2019. godine.
 
Državljani Nemačke optuženi su za krađu nakita ukupne osigurane vrednosti od najmanje 113,8 miliona evra. Tada je ukraden veliki dijamantski broš i dijamantska epoleta.
 
Riznica Avgusta Jakog od Saksonije osnovana je 1723. godine i sadrži oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala izloženih u Kraljevskoj palati u Drezdenu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.