Brnabić odgovara Siniši Kovačeviću: Stanje u kulturi je bolje i za to je zaslužan Vučić

Premijerka Ana Brnabić odgovorila je poslaniku, piscu i reditelju Siniši Kovačeviću, koji je kazao da su države u kojima se izdvajanja za kulturu mere u promilima kao u Srbiji nesrećne.
Brnabić odgovara Siniši Kovačeviću: Stanje u kulturi je bolje i za to je zaslužan Vučić
Foto: 021.rs

Ona je navela da se to odnosi na Srbiju kada su je vodili "oni sa kojima je Kovačević danas u stranci/bivšoj koaliciji".

"Danas, svakako, Srbija nije takva država i za to su zaslužni Aleksandar Vučić i svi oni koji su u nas verovali", poručila je premijerka na Tviteru, prenosi N1.
Ona je dodala da je "istina ovo što kaže Siniša Kovačević – u nesrećnim državama kultura ne postoji“.
 
"Zato je 2004. zatvoren Narodni muzej, 2007. i Muzej savremene umetnosti, a iste godine su i svi bioskopi privatizovani i zatvoreni", napisala je.
 
Navela je da su se "onda vremena promenila, što se, pored puteva, pruga, radnih mesta, videlo upravo i u kulturi – 2017. je otvoren Muzej savremene umetnosti, 2018. i Narodni muzej, 2019. i pozorište 'Bora Stanković' u Vranju, budžet za filmske produkcije je 103 puta veći nego pre 10 godina".
 
"Trenutno se projektuje monumentalna Koncertna dvorana, a uskoro počinje i izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti koji će konačno imati svoju zgradu kakvu zaslužuju naši mladi muzičari. Krajem meseca krećemo i sa 'Ložionicom', koja će imati i pozorišnu scenu sa 500 mesta", rekla je premijerka.
 
 
Srpska kultura ušla je u novu 2023. sa najmanjim budžetom u poslednjih 20 godina, tj. u odnosu na prošlogodišnjih 122,87 miliona evra za kulturu, za ovu godinu izdvojeno je 120 miliona evra, odnosno 0,66 odsto od ukupnog republičkog budžeta, naveo je Danas.
 
"Ne mogu da shvatim da se u Srbiji gradi ne znam koliko fudbalskih stadiona, a da se ne gradi ni jedno novo pozorište. Ne mogu da shvatim da je izgrađen jedan hram na vodi a da se na tom mestu ne nalaze ni jedna pozorišna dvorana ni galerija. Ne mogu da shvatim da je Beograd jedini glavni grad u Evropi, uključujući i Tiranu i Kišinjev, koji nema zgradu opere. To su stvari koje su prosto uvredljive", istakao je Kovačević za taj list.
  • Ime

    18.01.2023 03:20
    odbrana i ...

    bas je to dirljivo : placati nekome nasim novcem da te brani . bar da je nasao nekog ko ume i ko ne ide na zivce normalnim ljudima.
  • Mojko

    15.01.2023 08:18
    Pre ratova devedesetih, radio sam u nekoj zabačenoj Opštini. Od kapitalnih firmi Poljoprivredno dobro i dva preduzeće – mašinska industrija i prerada papira (kartona).
    Na partijskom (ne, ne beše parija koliko sada, samo jedna), Opštinski partijski sekretar drugarica Jela, dođe na Partijski sastanak na Poljoprivredno dobro i održi nam predavanje o toma kako se radi u poljoprivredi. Da detaljne smernice šta i kako raditi ubuduće. Kako orati, kako sejati, kako organizovati žetvu itd.
    Na sastanku pun đavo poljoprivrednih inženjera, a Jela sa srednjom školom. Šta će jadnica, Zemlja zaostala i ne beše onda izgrađeno i razvijeno tržište diploma. Inače bi i Jela bila visoko obrazovana. Čak previsoko!
    Dan ranije, Jela i onim mašincima održala predavanje kako treba da se radi i dale smernice za ubuduće. Još dan ranije identično beše i u onoj firmi za pravljenje kartona.
    Jbg. Jela sve zna. Zna kao treba raditi, šta popraviti u dosadašnjem radu, kako popraviti poljuljane međuljudske odnose (odnosi ko šta stigne!), kako…
    Jedino nije nešto spominjala Vrhovnog vođu. On beše umro pre jedno 8 godina, partija mu, bez njega, izgura skoro pa celih 10 godina...
    Inače, da je bio živ, ne da bi ga Jela nahvalila. Naročito njegov doprinos u mašinsko bravarskoj industriji.
    Sve je isto (i gore!), samo njega nema…

  • savche

    15.01.2023 07:04
    Sramota
    Bravo ženo,
    upala si u top 5 sramotnih lakrdijaša Srbije.
    Ozbiljno ugrožavaš šefovo mesto najvećeg lažova Srbije!
    Šta li će snaći svu bandu, za koju ne bude mesta u avionu za Moskvu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.