Preminuo slikar i književnik Miro Glavurtić, jedan od osnivača Medijale

Slikar, pesnik, izdavač i književnik Miro Glavurtić preminuo je u Pobrđu kod Kotora, saopštila je Fondacija Plavo.
Glavurtić je rođen 5. septembra 1932.
Srednju geodetsku školu završio je u ondašnjem Titogradu, a u Beograd se doselio 1953, gde je završio Šumarski fakultet.
Slikarstvo je izučavao samostalno, a prvenstveno se bavio crtežom i grafikom.
 
Uz Leonida Šejku bio je osnivač, glavni teoretičar i "kum" izuzetno važne umetničke grupe Mediala.
 
Prvi put se likovno predstavio na prvoj izložbi Mediale – Medijalna istraživanja, priređenoj 1958, da bi potom bio učesnik svih izložbi te umetničke grupe.
 
Njegovi radovi čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu, Legatu Jakova Smodlake, Muzeju savremene umetnosti, Istorijskom muzeju, Modernoj galeriji u Valjevu i privatnim zbirkama.
 
Objavio je knjige "Glad", "Zvekir", "Romski car", "Psine", "Satana" i "Pakao".
 
Pokrenuo je nekoliko časopisa – "Mediala", "Ovdje", "Zapis" i "Stilos", a povremeno je pisao za časopise "Vidici", "Delo", "Književne novine", "Savremenik" i "Politika".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.