Enriko Karuzo dobija muzej u rodnom Napulju

Legendarni tenor Enriko Karuzo dobiće svoj muzej u rodnom Napulju, saopštio je ministar kulture.
Enriko Karuzo dobija muzej u rodnom Napulju
Foto: Pixabay
Muzej Karuzo, koji će se nalaziti unutar Kraljevske palate u Napulju, trebalo bi da bude otvoren 20. jula, 150 godina nakon rođenja umetnika koji je popularizovao lirsku operu.
U muzeju će biti izloženi kostimi, plakati, fotografije, ploče i gramofoni kao i snimci njegovih nastupa.
Enriko Karuzo (1873-1921) je "prvi pevač u istoriji svetske muzike koji je shvatio i iskoristio ogromni potencijal gramofonske industrije", rekao je ministar kulture Đenaro Sanđulijano.
 
U prvih petnaestak godina 20. veka smatran je najvećim lirskim i dramskim tenorom na svetu.
 
Repertoar mu je obuhvatao naslovne uloge u operama Gaetana Donicetija, Pjetra Maskanjija, Đuzepea Verdija, Žorža Bizea, kao i popularne napolitanske arije.
 
Snimio je stotine ploča i svoj glas učinio prepoznatljivim u celom svetu.
 
Prema rečima kustoskinje muzeja Laure Valente, ne samo da je bio slavljen u najprestižnijim operskim kućama, već je bio i prvi u gramofonskoj industriji koji je prodao milion ploča.
 
Karuzo je započeo karijeru u dečačkom uzrastu, kao kontraalt u crkvenim horovima. Nakon školovanja, od 1897. je nastupao kao operski pevač i vrlo brzo je stekao međunarodni ugled (Petrograd, Buenos Ajres, Rim, Milano), a od 1903. je pretežno pevao u njujorškoj Metropolitan Operi.
 
Rođen u vrlo siromašnoj napuljskoj porodici 25. februara 1873. godine, Karuzo je imao složen odnos sa svojim rodnim gradom, u kojem je 1901. u pozorištu Teatro San Karlo naišao na mlak prijem. Nakon toga se zakleo da do smrti neće pevati u Napulju.
 
Umro je u 48. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.