Remek-delo Kandinskog uskoro na aukciji

Remek-delo ruskog apstraktnog slikara Vasilija Kandinskog "Murnau Mit Kirche II", koje je nedavno vraćeno vlasnicima, biće 1. marta na aukcijskoj prodaji kuće Sotbi u Londonu.
Remek-delo Kandinskog uskoro na aukciji
Foto: Beta/AP
Slika procenjena na 45 miliona dolara (42 miliona evra) predstavlja živopisnu viziju nemačkog sela Murnau, njegovih šiljastih krovova i tornja crkve.
Kandinski je naslikao to ulje na platnu 1910, a dugo je krasilo trpezariju Johane Margarete i Zigberta Šterna, osnivača prosperitetne tekstilne kompanije.
Taj par je bio u centru kulturnog života Berlina 1920-ih jer je često posećivao Tomasa Mana, Franca Kafku i Alberta Ajnštajna. Oni su imali impresivnu kolekciju od oko 100 slika i crteža koji su krasili njihov enterijer.
 
Štern je umro 1935, a njegova supruga morala je da pobegne od progona, ali je na kraju uhvaćena i odvedena u Aušvic gde je umrla u maju 1944. 
 
Pre gotovo deset godina "Murnau Mit Kirche II" je identifikovan u muzeju u Ajndhovenu, u Holandiji, gde se nalazio od 1951.
 
Prošle godine je vraćen naslednicima Šternovih, koji će podeliti prihod od prodaje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.