Umro džez saksofonista Vejn Šorter

Američki džez saksofonista Vejn Šorter, koji se smatra jednim od najvećih džez kompozitora u SAD, umro je danas u Los Anđelesu u 90. godini.
Njegova agentkina Alis Kingsli potvrdila je to za Frans pres, ne navodeći uzrok smrti ovog afroameričkog umetnika rođenog 25. avgusta 1933. u Njuarku blizu Njujorka, i čiji uticaj na džez je trajao gotovo pola veka.
Umetnik koga Nujork Tajms naziva "inovativnim", "neustrašivim" i "enigmatičnim" svirao je sa najvećim među kojima Maljsom Dejvisom, Herbijem Henkokom, Artom Blejkijem, i izvrstan je bio  na soprano saksofonu kao i na tenoru posebno sa svojom džez grupom iz 1970-ih i 1980-ih Veder Riport.
Šorter je prvobitno stekao popularnost krajem pedesetih godina dvadesetog veka kao član, a na kraju primarno i kao kompozitor sastava Džez Mesindžersi lidera Art Blejkija.
 
Šezdesetih godina dvadesetog veka pridružio se sastavu po imenu "Drugi veliki kvintet" lidera Majlsa Dejvisa, a potom je učestvovao u osnivanju džez fjužn benda Veder Riport. Snimio je preko 20 albuma kao lider različitih sastava.
 
Bio je jedan od poslednjih živih legendi džeza, muzičkog žanra koji je prihvatio od 1950-ih godina, posle mladosti kao klarinetista. Sa svojim bratom Alanom Šorterom (1932-1988) svirao je bibap i nazvao se Mister Vird (Gospodin Bizarni) i Doktor Strendž (Doktor Čudni).
  • Salamander

    03.03.2023 08:53
    Slava mu!
    Hvala nu za svirke iz dubine univerzuma
    https://youtu.be/pqashW66D7o

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.