Maja Gojković predložila osnivanje Ženskog muzeja

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da je Muzeju Jugoslavije uputila inicijativu da se u okviru te ustanove osnuje Ženski muzej.
Ženski muzej bio bi, kako je rekla, posvećen "svim ženama koje su se bavile, koje se bave i koje će se baviti kulturom".

Ministarka je ukazala da "vidljivost uloge i značaja žena kroz istoriju, kao i njihov savremeni doprinos kulturi i društvu u celini još nije adekvatan, a da bi se učinilo vidljivijim, potrebno je na jednom mestu okupiti rasute i zanemarene podatke i svedočanstva o životu žena i njihovom doprinosu i stvaralaštvu".

Gojković je rekla da "žene samo solidarne i ujedinjene mogu unapređivati svoj položaj u društvu i da je u resoru kulture posebno vidljivo koliku važnost imaju žene".
 
"To je svetski trend, a mi nemamo čega da se postidimo i mislim da će to biti jedan od najprestižnijih i najposećenijih muzeja u budućnosti“, rekla je Gojković.
 
Navela je da podaci Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuju da u ustanovama kulture na republičkom nivou žene čine većinu zaposlenih – 59 odsto, a u lokalnim 60 odsto zaposlenih su žene.
  • Ignjacijie

    04.03.2023 13:16
    Maja bez puno morala
    Naša Maja nikad ništa nije radila, kao i AV, samo politika, prodavanje magle i palamudjenje. Neverovatno šta narod sve plaća i ko je danas sve ministar u Srbiji. Da je bila čemu radila bi u očevoj kancelariji, ali ni za to nije bila.
  • Sofija

    04.03.2023 07:24
    Pitala bih je jedno obicno pitanje.Da li moze i kako bi se osecala da proseta peske ,centrom ,subotom,po suncanom danu.
  • Dević te samo sluša

    03.03.2023 20:12
    Medjumesni muzej u NS
    Da ne bude to neki medjumesni muzej, kao što je kumovala novoj medjumesnoj autobuskoj stanici u Novom Sadu koja nikad nije zaživela a nanela je veliku štetu ljudima kojima je svašta obećavala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.