Preminuo Radoslav Graić, kompozitor, urednik i autor pesme "Mito, bekrijo"

Radoslav Graić, kompozitor i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije, sinoć je preminuo u 92. godini, nakon kraće bolesti.

Radoslav Graić, pevač i kompozitor, rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini.

 

Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gde je uporedo pohađao i muzičku školu, prenosi RTS.

U Beogradu je živeo od Drugog svetskog rata gde je i diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da peva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici. 
 
Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspešnih proba, odlučio je da se ipak tada - posveti zabavnoj muzici.
 
Radoslav Graić je jedan od najsvestranijih stvaralaca popularne muzike na ovim prostorima, čije delo je na svojevrstan način obeležilo generacije koje su stasavale u drugoj polovini 20. veka na ovim prostorima. 
 
Ljubav prema komponovanju melodija u duhu narodnog melosa javila se posle prve pesme koju je napisao za duet Radulović - Jovanović. Od tada nastaju pesme za sva vremena: Doleteće beli golub, Imala sam drugaricu, Krčmarice još vina natoči, Žubor voda žuborila i mnoge druge, a pesma Mito bekrijo koju je proslavila Vasilija Radojčić, postala je toliko popularna da i danas mnogi misle da je izvorna pesma.
 
Iako je najviše stvarao za vokalne soliste narodne muzike, bio je veoma uspešan i kao kompozitor zabavnih pesama koje je često i sam interpretirao.
 
Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad među kojima su: Zlatna medalja za zasluge 2020. godine, estradno muzička nagrada Srbije za životno delo (2017), Zlatni melos - nagrada za životno delo, Sabor narodne muzike Srbije itd.
 
Vreme sahrane biće naknadno saopšteno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.