Đurović: Sva pozorišta da zaustave rad, solidarno sa pozorištem "Boško Buha"

Bivši upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, reditelj Božidar Đurović izjavio je da bi sva pozorišta u Srbiji trebalo da obustave rad kako bi se sprečilo izmeštanje dečjeg pozorišta "Boško Buha".
Đurović: Sva pozorišta da zaustave rad, solidarno sa pozorištem "Boško Buha"
Foto: Pixabay
Đurović je agenciji Beta kazao da zbog odluke o preseljenju "ne plaču samo glumci, već plaču i deca".

"Oni koji su doneli odluku o izmeštanju dečjeg pozorišta 'Boško Buha' i prodaji dela prostora koje je to pozorište decenijama koristilo, nikada ni kao deca, a ni s decom, nisu bili u tom pozorištu. Da su bar jednom bili u 'Boška Buhi', ne bi im na pamet palo da izmeštaju pozorište s matične scene, koje u centru Beograda radi više od 70 godina", istakao je pozorišni reditelj Đurović.

Po njegovim rečima, odluka gradskih vlasti je atak na zdrav razum i budućnost naroda.
 
"Zbog odluke gradskih vlasti Beograda, ne plaču samo glumci, već plaču i deca, a u grobu se prevrću Gita Predić i Branislav Nušić (koji je pomgao osnivanje tog pozorišta). Ova vlast nije vlast razuma i dijaloga i zato ne samo beogradska, već sva pozorišta u Srbiji trebalo bi da obustave rad kako bi se sprečilo izmeštanje 'Boška Buhe' na Savski trg", naglasio je Đurović.
 
Pre šest godina u Katastru se na prostor foajea i sale Pozorišta uknjižilo preduzeće "Rubin" iz Kruševca, da bi se kasnije vlasništo prenelo na preduzeće "Butik" iz Kruševca.
 
Pozorište traži da se u roku od mesec dana razreši imovinsko-pravna situacija.
 
"Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koju Pozorište ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo", naveli su iz "Boška Buhe".
Pozorište "Boško Buha" je bez svog prostora ostalo u vreme kad je funkciju gradonačelnika Beograda obavljao Siniša Mali, prenela je Nova.rs.
 
Promena vlasništva se dogodila 2015. godine kada je kompanija "Rubin", u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija, kupila "Kafe Teatar" koji je bio sastavni deo prostora kojeg je koristilo Pozorište.
  • Marina

    23.03.2023 17:18
    Ispravno
    Podržavam predlog, sva pozorišta smesta da obustave rad.
  • Mirkoni

    22.03.2023 23:23
    JAD
    Naslovio sam ovo sa "JAD" zato sto sam ja prvi komentator. To ukazuje na vaznost ovoga za gradjane Srbije. Da je vest "Piana starleta (ide ime)
    ...., bilo bi 100 komentara. To jasno ukazuje na nivo vecine stanovnika Srbije. Otuda JAD.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.